A dat Dumnezeu și-a gătat-o! Ce mai contează doi ani de întârziere și corecțiile financiare?!

891

Proiectul privind reabilitarea Casei de Cultură din Geoagiu a fost finalizat, spre marea bucurie a primarului Vasile Cărăguț. Nimenu nu mai amintește de cei mai bine de doi ani de întârziere și penalitățile de întârziere pe care a trebuit să le plăteasca administrația publică. Din bani cui?

Primăria Orașului Geoagiu, condusă de Vasile Cărăguț, anunță cu mare bucurie recepția de încheiere a lucrărilor la Casa de Cultură „Ioan Budai Deleanu” Geoagiu. Nu suflă însă niciun cuvânt de întârzierea extrem de mare cu care s-a implementat proiectul. Practic, au dublat termenul și au plătit și corecții financiare consistente.

Proiectul de reabilitare a Casei de Cultură „Ioan Budai Deleanu” Geoagiu a fost finanțat prin Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014–2020, cu o valoare de 3.154.028,68 lei.

Potrivit Raportului primarului Vasile Cărăguț pe anul 2020 (care se găsește și pe pagina oficială a Primăriei Geoagiu!) ”începând cu luna august 2019, Casa de Cultura „ ION BUDAI DELEANU”, a intrat într-un program de reabilitare termica prin POR 2014-2020 pana la data de 31.08.2021”.

Deci 2021, reținem da? Ei bine, termenele au fost mult depășite și abia acum, la nivelul anului 2023 putem vorbi despre recepția finală a lucrărilor. Și asta și după niște schimbări de constructori.

Dincolo de faptul că activitatea instituției a fost practic blocată, grav este că s-au aplicat și corecții financiare consistente, despre care oficialii Primăriei Geoagiu nu suflă o vorbă.

În luna octombrie 2022, consilierul local PNL Ovidiu Vlad atrăgea atenția că au fost aplicate corecții financiare de 120.000 de lei, plătite din banii locuitorilor. Nici atunci administrația Cărăguț nu a avut vreo reacție publică.

”Probleme serioase pentru proiectul “Casa de Cultură Ioan Budai Deleanu, Geoagiu – Reabilitare termică” – valoare proiect 3.154.028,68 lei . Lucrările au fost începute în urmă cu 3 ani, iar in 2020 a fost făcută o nouă licitație, deoarece contractul inițial a fost reziliat. Pentru nerespectarea contractului, s-au plătit deja 120.000 de lei cu titlul de corecție financiară, din banii noștri! Deja s-au făcut două acte adiționale de prelungire a termenului de execuție și pentru contractul nou”, arăta la acea vreme Ovidiu Vlad.

Ca atare, ce mai putem spune decât: A dat Dumnezeu și-a gătat-o!

Apropo, pentru litera ”A” de pe frontispiciu nu au mai ajuns banii? Ca tare meschină pare acolo, între suratele ei.

Carmen PREDA