Culoarea politică a Sănătății: roșu aprins! De ce REFUZĂ Rafila să emită ordinul de ministru pentru includerea aparatului RT- PCR de la Petroșani în programul național

433

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, are o crunta durere în cot când vine vorba despre pacienții din localitățile mici. Refuză sistematic să emită ordinul de ministru pentru includerea aparatului Real Time PCR de la Spitalul de Urgență Petroșani în programul național. Cu cinism spune că pot fi efectuate analize specifice CONTRA COST, iar unitatea medicală din Petroșani se află într-o bază de date.

Ex-ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila a inclus, în urmă cu mai bine de un an (după o tergiversare nepermisă a ministrului anterior al Sănătății, care căuta mai degrabă motive să NU o facă!) aparatul Real Time PCR, achiziționat de Spitalul de Urgență Petroșani, în Programul național de supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare. Urma să fie emis și Ordinul de Ministru în acest sens, urmat de publicarea lui în Monitorul Oficial. Ministrul a fost schimbat. Locul lui Attila l-a luat Alexandru Rafila. Pe care l-a durut în cot de pacienții și nevoile lor din Valea Jiului, în ciuda demersurilor repetate pe care le-au făcut oficialii Spitalului de Urgență Petroșani și ai administrației publice locale.

Spune Ministerul lui Rafila ceva de genul: ”A, dar nu mai e necesar. La câte cazuri avem acum, ne ajung cele existente. Dar avem în schimb o baza de date în care am inclus și Petroșaniul”!!!!

Să nu uităm că aparatul PCR a fost cumpărat din fondurile spitalului ÎN PLINĂ PANDEMIE, când se pierdeau timpi prețioși cu testele duse ba la Alba, ba la Timișoara, în cel mai bun caz pe la Deva și se așteptau rezultatele zile în șir, în timp ce pacienții aveau nevoie de ajutor medical de urgență. Dar, ghinion: sănătatea este profund colorată politic. Din câte se vede în roșu aprins. Pentru că ce se poate în unele localități, le este refuzat oamenilor din Petroșani! Nu, nu este singurul exemplu și în curând detaliem și acest aspect strigător la cer.

Iată ce ne-a răspuns Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila:

Având în vedere solicitarea dumneavoastră, transmisă Ministerului Sănătății, vă comunicăm următoarele:

Întrebare. Care mai este stadiul autorizării si includerii in sistemul național.

În urmă cu un an, ministrul Sănătății de la acea vreme anunța că aparatul Real Time PCR, achiziționat de Spitalul de Urgență Petroșani, a fost inclus în Programul național de supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare. Urma să fie emis și Ordinul de Ministru în acest sens, urmat de publicarea lui în Monitorul Oficial, dar acest lucru nu s-a mai întamplat.

R. Începând  cu  data  de  01.04.2022,  Programele  naţionale  de  sănătate  publică  sunt  supuse reglementărilor  prevăzute  în  Hotărârea  Guvernului  nr.  423/2022  privind  aprobarea  programelor naţionale  de  sănătate  şi  în  Ordinul ministrului sănătății nr. 964/31.03.2022 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică, cu modificările şi completările ulterioare.

În cuprinsul Ordinului ministrului sănătății nr. 964/31.03.2022, privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică, cu modificările şi completările ulterioare, se regăsesc doar instituții publice, furnizori publici de servicii medicale, respectiv 106 unități de specialitate – a căror capacitate de testare NAAT/RT-PCR face față solicitărilor actuale, având în vedere evoluția epidemiologică a Sindromului respirator acut cu noul coronavirus COVID-19 în România.

Comisia tehnică de evaluare a capacității unităților de specialitate care realizează testarea RT-PCR pentru detecția virusului SARS-CoV-2 și secvențiere pentru identificarea și caracterizarea virusului SARS-CoV-2, a recomandat ca la nivelul Ministerului Sănătății, să se constituie o bază de date cu toate laboratoarele de biologie moleculară (de stat sau private) care au fost evaluate și au primit Raport tehnic de evaluare favorabil, la care să se poată apela în condiții epidemiologice deosebite, când capacitatea de testare actuală, asigurată de cele 106 unități de specialitate din Subprogramul naţional de testare NAAT/RT-PCR  şi de secvenţiere (OMS 964/2022)  ar fi depășită.

Precizăm că, SPITALUL DE URGENȚĂ PETROȘANI – HUNEDOARA – se regăsește în baza de date menționată mai sus și poate efectua testare NAAT/RT-PCR  la cerere. Costul testului este stabilit de SPITALUL DE URGENȚĂ PETROȘANI – HUNEDOARA.”

De precizat că, enunțul anterior reprezintă răspunsul Ministerului Sănătății la întrebarea noastră privind aparatul RT – PCR.

Carmen PREDA