Aproape 40 de milioane de lei pentru consolidarea blocurilor de colonie din Aninoasa. Instituția Prefectului de Hunedoara a trimis proiectul de hotărâre de Guvern pentru alocarea banilor necesari

82

De aproape 40 de milioane de lei este nevoie pentru consolidarea blocurilor de colonie din Aninoasa, grav afectate inclusiv de ultimele cutremure resimțite în Valea Jiului. Locuințele construite în urmă cu mai bine de 100 de ani nu mai sunt sigure pentru oameni, care trebuie evacuați până la consolidarea lor. Instituția Prefectului Județul Hunedoara a trimis către MDLPA și Ministerul Finanțelor proiectul de hotărâre de Guvern privind alocarea banilor necesari pentru consolidarea imobilelor din Fondul de rezervă bugetară. Între timp, la Aninoasa continuă strămutarea oamenilor, până la reabilitarea construcțiilor

Aproximativ 20% din populația orașului Aninoasa locuiește în acest tip de case de colonie. Marea majoritate a apartamentelor sunt în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale, construite din cărămidă, acoperişul este realizat din lemn, iar învelitoarea din țiglă ceramică, având regimul de înălţime P+1 şi P+1+M, se arată în documentul înaintat factorilor decizionali de la nivel guvernamental.

Construcţia acestora a avut loc în jurul anilor 1895 cu scopul de a asigura spațiul locativ pentru minerii şi familiile acestora care s-au mutat în zonă odată cu deschiderea exploatărilor miniere din Valea Jiului.

”Din lipsă de fonduri, de la data construirii prezent, s-au executat lucrări de reabilitare şi consolidare, O singură dată, când prin Hotărârea de Guvern nr. 802/2019 a fost alocată orașului Aninoasa suma de 7.000 mii lei, sumă cu care primăria a reuşit să reabiliteze 10 imobile din cele 30. În perioada 13-14.02.2023, în județul Gorj, au avut loc două cutremure de pământ cu o magitudine de ML 5,2, respectiv de ML 5,7. Efectele acestora au fost resimțite puternic și în orașul Aninoasa, mai ales la imobilele tip „casă de colonie”, starea acestora fiind deosebit de precară reprezentând un pericol real pentru toți locatarii”, precizează inițiatorii proiectului de Hotărâre de Guvern.

Au fost afectate următoarele imobile de pe strada Libertății: BI. 17, Bl. 19, Bl. 21, Bl. 26, Bl. 28, Bl. 29, BI. 36, Bl. 38, Bl. 40, Bl. 101, Bl. 117, Bl. 119, BI. 121, Bl. 123, BI. 125, Bl. 127, Bl. 131, Bl. 138, Bl. 140, şi Bl. 145.

Sunt sute de persoane care locuiesc în cele 20 de “colonii” care nu mai pot fi locuite din cauza stării avansate de degradare.

După verificarea în teren făcută de Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgenţă generate de seisme, urmate de rapoarte și note tehnice de specialitate, s-a dispus evacuarea unui număr de 11 imobile, respectiv realizarea unor expertize tehnice pentru stabilirea clasei de risc seismic şi eventualele lucrări de consolidare necesare.

Primăria orașului Aninoasa a realizat expertizele tehnice de specialitate, iar expertul tehnic atestat a constat că sunt necesare măsuri de consolidare urgente pentru a nu pune în pericol viața locatarilor.

Numai că, este nevoie de suport financiar, în condițiile în care bugetul localității este insuficient și nu va putea susține din veniturile proprii lucrările necesare pentru consolidarea celor 20 de imobile afectate, mai ales după închiderea fostei Exploatări Miniere Aninoasa.

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a fost de mai multe ori în teren și a discutat atât cu autoritățile locale, cât și cu locatarii din aceste blocuri de colonie. De asemenea, a luat legătura cu oficialii guvernamentali în vederea alocării sumelor necesare din Fondul de rezervă bugetară și astfel s-a ajuns la redactarea, împreună cu Consiliul Județean Hunedoara, a acestui proiect de hotărâre de Guvern.

Continuă strămutarea oamenilor

”Analiza făcută de către conducerea Instituției Prefectului județul Hunedoara, a Consiliului Județean Hunedoara cu factorii de răspundere din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Primăriei orașului Aninoasa a concluzionat că singura soluție pentru rezolvarea acestei probleme este întreprinderea demersurilor necesare către Guvernul României în vederea obținerii finanțării pentru reabilitarea şi consolidarea celor 20 de imobile”, a explicat prefectul Călin Petru Marian.

Devizul general este de 39.900 mii lei, sumă solicitată acum din fonduri guvernamentale.

Între timp, la Aninoasa continuă strămutarea oamenilor care locuiesc în aceste imobile șubrede. În prima tură au fost aduse 20 de containere de locuit, iar în cea de a doua tură sunt prevăzute alte 25 de containere pentru locuit și 3 care vor amenajate pentru băi, inclusiv cu chiuvete și dușuri. 20 dintre acestea și un container – baie au ajuns deja, iar restul urmează să vină în cursul zilei de astăzi și vor fi racordate la utilități. Aproape 40 de oameni s-au mutat deja în aceste ”tabere” și speră că va fi o măsură temporară, așa cum au precizat autoritățile.

”Oamenii, dacă văd că ne apucăm de treabă atunci oamenii se mută, altfel nu ar prea pleca să își lase bunurile. Casele sunt încuiată. Lucrurile mai de valoare și le-au luat cu ei. Poliția Locală, împreună cu Jandarmeria și cu Poliția Națională sunt în permanență pe teren și verifică, cu precădere, zona respectivă”, a declarat primarul orașului Aninoasa, Nicolae Dunca.

Edilul spune că, dacă Guvernul va aloca banii necesari, în circa 3 luni toate imobilele pot fi consolidate, iar oamenii se pot întoarce în propriile locuințe.

Carmen PREDA