Ministerul Sănătății, condus acum de Alexandru Rafila, dă dovadă din nou de dublă măsură, deși sănătatea nu ar trebui să aibă culoare poltiică. În timp ce unii primesc cu două mâini pline, alții nici măcar ce li s-a promis sub semnătură. În oglindă, situațiile de la Spitalul Județean de Urgență Deva și Spitalul de Urgență Petroșani, care deservește o zonă extrem de grea, pe fondul specificului minier, care s-a dovedit de-a lungul vremii extrem de nevralgic prin prisma multitudinii accidentelor de muncă!
Haideți să vedem cum stau lucrurile. De fapt alocările financiare. De la Ministerul Sănătății.
”SE POATE! Spitalul Județean de Urgență din Deva, transformare radicală: Este cea mai modernă unitate medicală din vestul României! Joi, 9 martie 2023, a avut loc recepția finală a lucrărilor de reparații capitale executate la Spitalul Județean de Urgență din Deva. Valoarea proiectului finanțat de Ministerul Sănătății depășește 100 de milioane de lei. Este proiectul din domeniul sănătății cu cea mai mare alocare de fonduri în județul Hunedoara, de-a lungul anilor fiind executate ample lucrări de reparații, reabilitări, extinderi de spații și chiar construcții noi”, anunța cu mândrie președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Recunoaște că la SJU Deva, unitate aflată în subordinea CJ Hunedoara, alocările financiare de la Ministerul Sănătății au fost cele mai mari din județul Hunedoara.
Un proiect început în urmă cu mai bine de 10 ani pentru care Consiliul Județean nu a avut nici cotă de cofinanțare. Toți banii veneau de la Ministerul Sănătății. Că așa a fost proiectul. Iar atunci, e simplu!
Tot de vreo 10 ani a demarat și proiectul care vizează lucrările de reparații capitale la Spitalul de Urgență Petroșani și dotare cu aparatură medicală. Proiectul aprobat de Ministerul Sănătății prevedea inclusiv construirea unei clădiri anexă, astfel încât să putem vorbi despre saloane moderne, cu mai puține paturi, conform noilor normative, inclusiv în clădirea veche. Un proiect similar cu cel derulat de unitatea medicală din Deva. Numai că aici vorbim despre stabilirea unei cote de co-finanțare din partea Primăriei Municipiului Petroșani (o fi mai bogată decât Consiliul Județean, în opinia ministeriabililor?!) cuprinsă între 5 și 10% pentru fiecare componentă a proiectului, plătită de administrația publică locală pentru toate lucrările efectuate.
Iar diferențele nu se opresc, din păcate, aici. Valoarea aprobată a obiectivului investițional este de circa 130 de milioane de lei. În realitate, unitatea medicală abia dacă a primit vreo 40% din partea Ministerului Sănătății, cel care se angajase prin contract să finanțeze lucrările.
Ultimii bani au venit prin 2019. Anul trecut, contractul s-a încheiat, fără ca lucrările prinse în proiect să fie realizate. Nu a încercat nimeni să-l mai prelungească. Spitalul din Petroșani nu avea practic niciun motiv, în condițiile în care banii au venit cu mare greutate sau deloc!
Aici se vede cu lejeritate dubla măsură a Ministerului Sănătății!
Nu au stat cu mâinile în sân!
Cota de cofinanțare de la bugetul local al municipiului Petroșani sau fondurile proprii sunt absolut insuficiente pentru implementarea unui astfel de proiect. În consecință, conducerea Spitalului de Urgență Petroșani și reprezentanții Primăriei Municipiului Petroșani au găsit soluția fondurilor europene și câștigă proiect după proiect, inclusiv pe PNRR.

Astfel, Spitalul de Urgență Petroșani a implementat un proiect de 7 milioane de euro, care constă în achiziția de echipamente și aparatură medicală în cadrul programului finanțat din fonduri europene – ”Consolidarea Capacității Sistemului Medical Public de gestionare a Situației de Urgență”. Unitatea medicală beneficiază astfel de un nou și modern computer tomograf, dar și o stație de sterilizare de mare capacitate.

De asemenea, oficialii Spitalul de Urgență Petroșani au mai scris și câștigat un proiect care vizează ”Creșterea siguranței pacienților la Spitalul de Urgență Petroșani care utilizează fluide medicale”, beneficiind de o finanțare din fonduri europene de apăroape 7 milioane de lei, prin POR. Alte aproape 2 milioane de euro ar urma să fie folosite pentru dotarea laboratorului de microbiologie și modernizarea blocului operator, inclusiv pentru a reduce numărul infecțiilor nosocomiale.

Miercuri, la București, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi a semnat un nou contract de finanțare pentru SUP, pe PNRR – Renovare energetică moderată a Spitalului de Urgență Petroșani, în valoare de 57.336.209,05 lei, cu TVA .
Iar lucrurile nu se opresc aici. Ceea ce Ministerul Sănătății a refuzat pacienților din Valea Jiului, prin nefinanțare, găsește ”sprijin” în fondurile europene.
Așa cum spuneam: pentru unii se poate cu două mâini, la alții nici firimiturile nu mai ajung!
Carmen PREDA