Sprijin pentru Aninoasa

63

În această lună va fi lansat ghidul de finanțare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, prin PNRR, pe Componenta Valul Renovării. Este vorba despre 80 de milioane de euro aflați la dispoziția autorităților publice locale, programul fiind derulat prin MLPDA, a anunțat deputatul PNL Vetuța Stănescu, care s-a aflat astăzi la Aninoasa, unde s-a întâlnit cu primarul orașului, Nicolae Dunca, dar și cu locuitorii blocurilor vechi de mai bine de 100 de ani, afectate de seisme. Astăzi au fost montate alte 28 de construcții modulare, unde vor fi strămutați temporar locatarii imobilelor cu risc major.

Programul destinat clădirilor cu risc seismic se mulează perfect pe necesitățile administrației publice de la Aninoasa, iar parlamentarul hunedorean Vetuța Stănescu i-a prezentat primarului Nicolae Dunca această componentă de finanțare nerambursabilă.

”Împreună cu prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, m-am întâlnit astăzi cu primarul orașului Aninoasa, Nicolae Dunca, și cu locatarii blocurilor cu risc seismic ridicat, ale căror locuințe trebuie urgent consolidate, astfel încât să nu mai prezinte pericol pentru familiile care locuiesc acolo.

Suntem preocupați în permanență de siguranța oamenilor, dorim să le asigurăm cele mai bune condiții de viață, iar în acest sens Guvernul condus de Nicolae Ionel Ciucă lansează în această lună ghidurile de finanțare pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic, programe finanțate prin PNRR, pe Programul ”Valul renovării”.

Orașul Aninoasa, al cărui buget local a fost mult diminuat prin închiderea exploatării miniere, (în 2006) are mare nevoie de acești bani, astfel încât oamenii să se poată întoarce în cel mai scurt timp, în siguranță, la casele lor.

I-am prezentat primarului Nicolae Dunca această schemă de finanțare nerambursabilă și, de asemenea, am discutat și cu oamenii strămutați temporar în ”taberele” de construcții modulare, astfel încât să vedem de ce mai au nevoie și să-i asigurăm încă o dată de întregul nostru sprijin și susținere.

Guvernul României este alături de ei și lucrează pentru a rezolva cât mai repede problema siguranței blocurilor vechi de colonie, afectate de seismele resimțite și în Valea Jiului”, a precizat deputatul PNL Vetuța Stănescu.

În cursul acestei zile a fost finalizată amplasarea celor 25 de containere modulare în cea de-a doua bază din orașul Aninoasa.

Cu sprijinul Guvernului României, prin Prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă și prin intermediul IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania, au fost aduse în județul Hunedoara containerele modulare necesare pentru relocarea cetățenilor.

Amplasarea containerelor modulare a fost efectuată de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, la această acțiune fiind implicate mai multe unități teritoriale din țară.

“Amplasarea celei de-a doua baze unde sunt situate containerele modulare este o realizare pentru noi. Am discutat cu persoanele care au fost relocate în prima bază și sunt conștient de faptul că nu este o situație plăcută, însă este o soluție care îi ține în siguranță. Vreau să mulțumesc Guvernului pentru toată implicarea și celor de la Rezervele Naționale, care în ultimele zile au depus un efort considerabil pentru a amplasa aceste containere modulare. Sunt profesioniști și le transmit tot respectul meu pentru modalitatea în care își servesc țara. Am ținut să fie prezent și un reprezentant al Parlamentului României, deputatul Vetuța Stănescu, care înțelege pe deplin problemele acestei zone și îi mulțumesc că astăzi a fost în rândul oamenilor din Aninoasa și că va susține la nivel parlamentar rezolvarea acestei probleme.” a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Pentru Marian.

Carmen PREDA