Fostul senator Vochițoiu, inculpat în dosarul de corupție de la DNA

936

Procurorii anticorupție au schimbat astăzi încadrarea juridică a persoanelor cercetate în ”Lotul Vochițoiu”, inclusiv în ceea ce-l privește pe fostul senator de Valea Jiului, Haralambie Vochițoiu. Și societatea Euro Jobs are calitatea de inculpat în dosar.

Astfel, calitatea de suspect în acest dosar a fost schimbată cu cea de inculpat, iar prejudiciile stabilite sunt imense. Numai în dreptul lui Vochițoiu, prejudiciul calculat de DNA Alba Iulia ar fi de aproximativ 1,5 milioane de euro, conform informațiilor.

La finele lunii februarie, DNA Serviciul Teritorial Alba Iulia a schimbat din nou încadrarea juridică în acest dosar care vizează posibile fapte în legătură directă cu infracţiunile de corupţie. ”Lotul Vochițoiu” se aștepta atunci la o încetare a urmăririi penale, pe motiv de intervenție a termenului de prescripție a faptelor, numai că procurorul de caz i-a anunțat că s-a schimbat încadrarea juridică. Practic ar fi intervenit ”circumstanțe agravante”, care prelungesc termenul de prescripție a răspunderii penale la 10 ani, așa că poate fi continuată cercetarea penală. Iar astăzi a venit o nouă schimbare de încadrare juridică: din suspecți în inculpați.

Haralambie Vochițoiu a precizat că nu dorește să comenteze decizia de schimbare a încadrării juridice comunicată astăzi de procurorul de caz și nici prejudiciul calculat în acest dosar.

Pentru ce sunt cercetați

În 2015, DNA anunța că „se efectuează acte de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire ori prezentare de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Faptele ar fi fost comise prin intermediul uneia dintre societăţile conduse de fostul senator Haralambie Vochiţoiu, Euro Jobs Petroşani. Vochiţoiu a condus direct societatea până după alegerile din 2012, când, prin redistribuire, a ajuns în Parlament. Firmele coordonate de Haralambie Vochiţoiu au derulat proiecte cu fonduri europene, atât ca solicitanţi cât şi ca parteneri în valoare de câteva milioane de euro.

Dosarul se află în lucru la DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Între timp, în înscrisurile oficiale, Haralambie Vochițoiu s-a retras din firmele pe care le conducea și încearcă să acrediteze ideea că este doar ”consultant” sau chiar ”consultant pro – bono” ori simplu partener pe proiecte.

Astăzi s-au aflat la sediul DNA Albă Iulia Haralmbie Vochițoiu și alți patru angajați ai Euro Jobs Petroșani.

Carmen PREDA