Cronica unei investiții EȘUATE, la Geoagiu. Primarul Cărăguț NU poate finaliza podul care duce în cartierul rromilor, după ce a plătit o căruță de bani!

702

S-a lucrat puțin și prost, iar primarul orașului Geoagiu, Vasile Cărăguț, nu poate finaliza construirea podului peste Râul Geoagiu – acces cartier rromi. Grav este că pentru lucrarea prost executată edilul din Geoagiu a plătit deja o căruță de bani, iar acum s-a trezit și cu conturile goale și cu lucrarea imposibil de finalizat!

Obiectivul investițional a fost finanțat prin PNDL, valoarea alocată din bugetul Ministerului Dezvoltării către Primăria Geoagiu fiind de 2.115.539,00 lei. Autorizația de construire a fost emisă în 2020, iar Contractul de execuție de lucrări a fost atribuit către Telecerna, un mai vechi ”partener” al administrației publice locale din Geoagiu. Valoarea de atribuire a fost de 1.373.279,78 lei, dar la data de 05.10.2021 s-a încheiat Actul Aditional nr. 1/2021 la Contractul de lucrări nr. 63/2020 prin care s-a aprobat ajustarea prețului contractului conform prevederilor OG 15/2021, la fiecare solicitare de plată, determinarea prețului final urmând să se realizeze după depunerea ultimei solicitări de plată.

În 2022, între MDLPA și UAT Orașul Geoagiu a fost încheiat Actul Adițional nr. 2/2022 la Contractul de finanțare din 2017, prin care s-a suplimentat valoarea finanțării acordate din bugetul MDLPA cu suma de 170.765.64 lei. Din contractul de finanțare nr. 3730/05.12.2017 s-a decontat suma de 64.855 lei reprezentând contravaloarea serviciilor de proiectare şi suma de 577.433,05 lei reprezentând lucrări executate.

Executate prost, arată specialiștii, și de aici începe sarabanda neputinței (ca să nu spunem altfel) a primarului Cărăguț.

În aprilie 2022, constructorul a venit cu o nouă solicitare de suplimentare a valorii contractului de execuție, cu încă 40%, motivând că au crescut prețurile la materialele de construcții, combustibil şi energie electrică. A spus că dacă nu i se dau bani suplimentari, nu poate finaliza lucrarea. Ghinion. Robinetul de la MDLPA era închis deja, conform legii.

Mai grav, în luna aprilie 2022, dirigintele de şantier a întocmit două rapoarte de neconformitate privind lucrările executate la culeele podului, atât la malul stâng, cât și la malul drept. constând că execuția elementelor din beton s-a realizat fără respectarea geometriei acestora (poziție, dimensiuni, planeitate, liniaritate) şi sunt defecte de turnare şi degradări de suprafață a betonului (segregări beton, beton cu crăpături, fisuri, beton poros).

Practic, podul, așa cum era construit la acel moment, nu prezenta siguranță. Dar constructorul, în loc să remedieze deficiențele, și-a strâns jucăriile și a plecat de pe șantier, refuzând orice dialog.

O expertiză tehnică a scos la iveală faptul că o serie de lucrări executate și achitate trebuie DEMOLATE, astfel încât lucrările să poată fi reluate, impunându-se totodată și o modificare de proiect. Dar asta înseamnă alți bani, altă distracție.

Practic, conform calculelor, valoarea restului de executat din devizul inițial, actualizată la anul 2023 este de 1.311.533,46 lei. Valoarea totală pentru finalizarea obiectivului de investiții este estimată la suma de 2.470.348,14 lei, fără TVA. Ar mai fi nevoie de încă 1.295.697,70 lei.

Primarul Cărăguț a scris acum oficialilor MDLPA cerând o suplimentare de fonduri. Sursele noastre arată că se gândește chiar și la un împrumut public, adică să îndatoreze locuitorii din Geoagiu pentru propriile lor neputințe.

Interesant este că în tot acest timp, Vasile Cărăguț nu a inițiat niște demersuri pentru a recupera sumele plătite degeaba către firma care, așa cum spune expertiza, a lucrat prost!

O explicație ar fi, conform informațiilor, că Telecerna este firma care, înainte de alegerile locale din 2020, turna asfalt pe datorie în tot cartierul rromilor, astfel că primarul din Geoagiu ar putea avea o ”datorie” față de această societate, care l-a ajutat în alegeri să câștige încă un mandat!

Și, din păcate, nu este singura lucrare neterminată sau abandonată sub mandatul lui Cărăguț. Dar despre asta, cu o altă ocazie.

Carmen PREDA