Cum a pus primarul PSD Bedea ”Simeria pe hartă” după ce s-a crezut Dumnezeul Primăriei. Riscă o amendă de până la 10.000 de lei!

431

Iulius Gelu Bedea (PSD), primarul orașului Simeria, a reușit să pună localitatea ”pe hartă”, așa cum a anunțat că își dorește încă de la preluarea mandatului. Acum, că în sens total negativ, nici nu mai contează. Important este că omul a reușit ce și-a propus. Îmbătat cu apă rece de rezultatul alegerilor din 2020, Bedea s-a crezut Dumnezeul Primăriei și a refuzat să semneze statele de plată pentru ca angajații să își poată lua salariile. Grav este că primarul din Simeria nu vede nici măcar acum, în al 200-lea ceas, ce a greșit și o ține pe a lui, încălcând grav inclusiv prevederile Codului Administrativ. Riscă acum să fie amendat. Asta după ce și-a pus în cap toată primăria și instituțiile cu atribuții de control.

Inspectorii de muncă din cadrul ITM Hunedoara s-au deplasat astăzi la sediul Primăriei Simeria, după ce vineri și prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, s-a aflat la sediul administrației publice locale pentru a încerca să rezolve problema.

Totul a pornit de la refuzul primarului PSD Iulius Gelu Bedea de a plăti salariile angajaților din primărie, pe motiv că unii subordonați nu și-ar îndeplini sarcinile de serviciu. Codul Administrativ este foarte clar în acest sens și, dacă problema era reală, trebuia întrunită Comisia de disciplină, discutate aceste cazuri și, apoi, dacă se confirmă, luate măsurile care se impun pe linie administrativă.

Numai că Bedea s-a crezut Dumnezeul Primăriei și s-a răzbunat în cel mai josnic mod cu putință pe ”indisciplinați” și în același timp pe toți subordonații săi pe linie administrativă.

Astăzi, reprezentanții ITM Hunedoara s-au aflat la Primăria Simeria, urmând să ia măsurile care se impun după efectuarea verificărilor de specialitate.

”Am primit o sesizare referitoare la acest aspect vineri după-amiaza. Astăzi vom merge pe teren să vedem despre ce este vorba. Nu este normal să fie blocate salariile. Există comisie de disciplină, există prevederi legale…La finalul controlului, colegii mei probabil vor lăsa o măsură ca în termen de 48 de ore să plătească salariile, conform adresei venite de la Finanțe, prin care se stabilesc niște termene. Dacă în termen de 48 de ore nu se plătesc salariile, există o sancțiune de neîndeplinire a măsurilor dispuse de ITM. Este vorba despre amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei”, a declarat Adrian Florin Bozdog, inspector șef ITM Hunedoara.

Vineri dimineața, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, însoțit de inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, Adrian Bozdog. a efectuat o vizită la sediul primăriei orașului Simeria pentru a analiza, la fața locului, care sunt problemele care au condus la existența situației din acest moment și anume refuzul primarului de a semna documentele aferente acordării salariilor angajaților.

În ultimele luni de zile, Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, a înregistrat mai multe petiții cu privire la disfuncționalități administrative semnalate la primăria orașului Simeria, petiții provenite atât din partea unor consilieri locali, a unor reprezentanți ai unor partide politice, cât și din partea unor funcționari publici care își desfășoară activitatea în primăria orașului Simeria.

Prefectul județului Hunedoara a dispus inclusiv trimiterea Corpului de Control al Prefectului pentru a analiza situațiile semnalate și pentru a fi adoptate măsuri care să soluționeze neregulile rezultate în urma expertizei, însă conform informațiilor diseminate în presa locală, în cea națională și în social media, situația a evoluat într-un sens negativ.

„În ultimele zile, este tot mai prezent și recurent subiectul conform căruia salariații nu beneficiază de plata salariilor, din cauza faptului că primarul nu semnează actele necesare. Nu tolerez un astfel de comportament! Legea este lege și trebuie respectată și aplicată de către toată lumea! Din punctul meu de vedere, sancțiunile disciplinare trebuie aplicate individual, iar o astfel de decizie se ia de către o comisie înființată expres pentru asta. Așa ne spune legea și consider că orice decizie și acțiune trebuie să fie armonizate cu legea. Voi dispune, din nou, trimiterea Corpului de Control al Prefectului pentru a analiza toate documentele. A creat o situație care face ca această instituție publică, primăria orașului Simeria, să fie disfuncțională, iar eu, în calitate de prefect al acestui județ, nu permit așa ceva. Știți cine are cel mai mult de suferit din cauza acestor răfuieli ale primarului cu angajații primăriei? Cetățenii. Cei care i-au acordat încrederea prin vot și cei în numele cărora ar trebui să guverneze. Sunt obiectiv și nu doresc să mă pronunț asupra vinovăției cuiva, însă pot atribui un enunț foarte clar cu privire la salariile acestor oameni: ele trebuie acordate! Iar restul lucrurilor trebuie să fie în conformitate cu legislația românească și pornind de la ideea că cei care au ales administrația publică trebuie să lucreze pentru oameni și binele acestei societăți!”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

Grav este că nici acum, primarul orașului Simeria nu își găsește nicio vină și consideră că a procedat corect. Era chiar era uimit că prefectul județului Hunedoara nu l-a anunțat că îi va face ”o vizită” (bine că nu aștepta și să i se ceară acordul!).

”De ce am recurs la o asemenea măsură? De aproape două luni, o parte din angajații Primăriei Simeria blochează activitatea instituției prin diverse tertipuri: concedii medicale, întocmesc situații și documente greșit sau se sustrag sarcinilor trasate de primar invocând tot felul de motive. Mai mult, atât unii angajați cât și o parte a consilierilor locali au vehiculat în spațiul public ideea că primarul îi pune pe angajați să întocmească acte nelegale. Pe baza acestei afirmații, angajații încercând să-și motiveze refuzul de a-și îndeplini sarcinile. Evident, toate aceste acuzații fiind neadevărate. Situația a culminat în ultimele două săptămâni când două angajate din cadrul compartimentului Resurse Umane au întârziat nepermis de mult sau nu au întocmit deloc unele documente”, se scuză Bedea, cel care a câștigat alegerile candidând din partea PSD Hunedoara.

Interesant este că Laurențiu Nistor, cel care i-a girat candidatura și s-a fotografiat cu el pe afișele electorale, nu a avut absolut nicio poziție oficială de la izbucnirea scandalului. Nici PSD Hunedoara prin ceilalți lideri nu au transmis cel puțin până acum un punct de vedere referitor la situația gravă din Primăria Simeria.

Carmen COSMAN – PREDA