Îl doare în cot pe ministrul Adrian Câciu (PSD) de Parcul Național Retezat?! Statul român nu s-a înscris în Cartea Funciară pe terenurile retrocedate ilegal către moștenitorii familiei Kendeffy!

315

După șase luni de la pronunțarea definitivă a instanței de judecată, Statul Român nu a reușit nici acum să rezolve problema intabulării dreptului de proprietate pentru terenurile care au fost retrocedate ilegal moștenitorilor familiei Kendeffy în Parcul Național Retezat. Iar asta se întâmplă din cauza tergiversării situației de către ministrul PSD de Finanțe, Adrian Câciu, cel care trebuie să rezolve această problemă.

Prefectura Hunedoara a făcut toate demersurile în acest sens și a transmis de circa două luni o adresă oficială către Ministerul Finanțelor, însă până acum fără rezultat.

”Titlurile de proprietate au fost anulate și este făcută și radierea din Cartea Funciară. Acum trebuie făcută notarea Statului român în Cartea Funciară. Noi am făcut toate demersurile”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

Adrian Câciu - ministrul Finantelor
Adrian Câciu – ministrul Finantelor

Numai că, ministrul Adrian Câciu nu reușește să își găsească timp pentru a rezolva această problemă, tranșată de instanță încă din luna noiembrie a anului trecut.

Și să nu uităm că este vorba despre câteva mii de hectare de teren situate în Parcul Național Retezat, pe care se află inclusiv lacurile glaciare și rezervația științifică Gemenele.

Reamintim că, în luna noiembrie 2022, instanța s-a pronunțat irevocabil în dosarul retrocedării câtorva mii de hectare de teren din Parcul Național Retezat către moștenitorii familiei Kendeffy. Tribunalul Hunedoara a stabilit că terenurile trebuie să rămână Statului român.

În anul 2005, două moștenitoare ale familiei Kendeffy au formulat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unor suprafețe din Retezat. În 2006,o comisie constituită în baza unui ordin al Prefectului de la acea vreme a emis titlurile de proprietate pentru cele două solicitante, constând din pășuni, păduri, goluri alpine, terenurile pe care se află lacurile glaciare din Retezat și rezervația științifică Gemenele. După patru ani, Academia Română a solicitat anularea titlurilor de proprietate.

Judecătoria Hațeg a stabilit că moștenitoarele nu puteau solicita și nici nu erau îndreptățite să obțină terenurile respective, deoarece statul român plătise despăgubiri, nu exista un certificat de moștenitor, iar una dintre solicitante nu avea cetățenie română la data solicitării reconstituirii dreptului de proprietate. Iar în 2022 Tribunalul Hunedoara a decis, definitiv și irevocabil, că terenurile rămân în proprietatea Statului român.

Carmen COSMAN – PREDA