Investiție de 1 milion de euro aruncată la gunoi de Primăria Vulcan!

889

Primăria municipiului Vulcan, condusă de Cristian Merișanu (PSD – ProRomânia), a aruncat la gunoi o investiție de UN MILION de euro realizată cu fonduri europene nerambursabile! Este vorba despre stația de sortare a deșeurilor, pe care administrația lui Merișanu nu a reușit să o gestioneze. Hala modernă care adăpostea stația de sortare și-a pierdut funcționalitatea, iar în loc să se reducă poluarea, tonele de deșeuri depozitate de ani de zile OTRĂVESC aerul respirat de vulcăneni punându-i într-un real pericol.

În perioada 2007 – 2009 Primăria Vulcan derula proiectul ”Modernizarea sistemului de colectare a deşeurilor de pe raza Municipiului Vulcan”, în valoare de 1 milion euro, din care 85% fonduri europene nerambursabile.

S-a construit o stație de sortare a deșeurilor, au fost achiziționat două autocompactoare, mai multe europubele și containere. Acum, după 14 ani de la darea în folosință a proiectului, problema deșeurilor din Vulcan este extrem de gravă și pentru rezolvarea ei a intervenit prefectul județului, Călin Petru Marian, președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Pentru că, DA!, este o situație de maximă urgență, în condițiile în care este afectată sănătatea populației.


Proiectul, la nivel declarativ, a fost finanțat și implementat pentru a realiza un sistem de colectare selectivã si de a valorifica materialele reciclabile. Realitatea este însă înfiorătoare.

Pregoterm, firma de interes local care trebuia să gestioneze această stație de sortare, este în insolvență. Mai grav, mormane imense de deșeuri depozitate într-o hală dărăpănată, fără pereți, care se aprind periodic și care otrăvesc aerul respirat de localnici, conform măsurătorilor făcute de factorii abilitați.

În 2020, după schimbarea modului de gestionare a deșeurilor și înființarea unei asociații județene, firma care a preluat contarctul de salubrizare nu a preluat și acea stație de sortare. Edilii de la acea vreme anunțau că o vor prelua ei, la primărie, pentru a o folosi în scopul în care a fost achiziționată. Primar era regretatul Gheorghe Ile. I-a urmat la conducerea Primăriei Vulcan Cristian Merișanu (PSD – ProRomânia), care a fost viceprimarul lui Ile. Și care se dovedește incapabil să gestioneze problema deșeurilor care pun în pericol sănătatea vulcănenilor.

Preocupat de această problemă, de siguranța și sănătatea localnicilor, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a decis să se implice în găsirea soluțiilor. În locul edililor vulcăneni, cum ar veni, care au lăsat problema să treacă pe lângă ei ani de zile, mimând doar interesul.

”Situația aceasta trenează de câțiva ani de zile și este imperativ să se ia măsuri concrete și rapide, astfel încât focarul de infecție să fie înlăturat. Deșeurile acestea trebuie ridicate și transportate într-un depozit specific, de către un operator autorizat, riscul izbucnirii unui alt incendiu fiind foarte ridicat, iar dincolo de acest aspect, focarul periclitează sănătatea oamenilor și poluează mediul. Am venit până aici pentru a analiza, împreună cu inspectorul șef de la ISU Hunedoara, Alin Nasta, comisarul șef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Dorel Bretean, reprezentanți ai Supercom și primarul municipiului Vulcan, situația chiar la fața locului, urmând să stabilim soluțiile care pot fi aplicate în cel mai scurt timp posibil”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, după ce a fost la fața locului.

În tot acest timp, primarul Cristian Merișanu se uită în curtea altor instituții, sperând probabil că alții vor găsi soluțiile optime în locul administrației pe care o conduce și care a generat până la urmă această situație.

”Pe noi nu ne interesează cine ajută, că vrem să scăpăm de gunoaiele care se aprind periodic și ne creează probleme. Sper ca Prefectura și CJH să dea mâna și să rezolve ceea ce pare a fi doar o problemă tehnică”, a declarat Merișanu pentru Cronica Văii Jiului.

De precizat că până acum primăria municipiului Vulcan a fost amendată de mai multe ori de Garda de Mediu după câte un incident de mediu generat de aprinderea deșeurilor.

Carmen COSMAN – PREDA