Lucrările la telecabina către Cetatea Devei se apropie cu pași repezi de final!

170

Lucrările la noua telecabină către Cetatea Devei, monument istoric atât de apreciat de turiști și localnici deopotrivă, se apropie cu pași repezi de sfârșit.

În curând vor fi efectuate ultimele teste pentru instalația de transport pe șine și, în același timp, se lucrează la stația de plecare, cea de sosire fiind deja finalizată.

”Stația de sosire este finalizată, iar la stația de plecare de la poalele Dealului Cetății s-au turnat, zilele trecute, ultimele structuri din beton. Am văzut ieri că echipele de constructori au îndepărtat deja cofrajele și au început izolarea exterioară a clădirii. Telecabina este pe șine, iar în curând specialiștii vor efectua ultimele teste ale instalației. De altfel, întreaga investiție suportată de către bugetul local, este finalizată în proporție de 90 la sută. În luna august, redăm atât turiștilor, cât și devenilor, frumoasa panoramă a Devei de pe Dealul Cetății, emblema noastră locală la care se va putea ajunge atât rapid, cât și în siguranță și confort”, a declarat primarul municipiului Deva, Florin Nicolae Oancea.

Noua telecabină, mult mai modernă și cu o capacitate aproape dublă, o înlocuiește pe cea veche, pusă în funcțiune în anul 2005. Vechea instalație, cu o capacitate de 16 locuri, era deja depășită din punct de vedere al sistemelor funcționale și nu mai făcea față afluxului mare de turiști.

O telecabină modernă, cu o capacitate aproape dublă


Așa că, administrația publică locală din Deva a decis înlocuirea acesteia. Noul ascensor care va facilita accesul în Cetatea Deva va avea o capacitate de 30 de persoane. Investiția cuprinde și modernizarea instalației de transport înclinat, a sistemelor de comandă și siguranța funcțională a acestora, modernizarea celor două stații între care circulă telecabina, amenajarea și refuncționalizarea zonei de așteptare în zona pietonală de la poalele Dealului Cetății, modernizarea grupurilor sanitare, adaptarea rampelor pentru persoanele cu deficiențe neuromotorii la standardele și normativele în vigoare. Primarul Florin Nicolae Oancea dă asigurări că noua telecabină va respecta toate cerințele obligatorii conform normelor și standardelor în vigoare și va crește siguranța de transport pentru cei care vizitează monumentul istoric.


Această investiție face parte din strategia de dezvoltare a municipiului Deva în ceea ce privește promovarea, dezvoltarea și valorificarea patrimoniului natural și cultural precum și dezvoltarea activităților economice din domeniul turismului.

Carmen COSMAN – PREDA