Sistemul de învățământ din țara noastră trebuie reformat și trebuie armonizat cu sistemul european. Nu este un moft, ci o realitate, în condițiile în care mulți dintre copiii noștri aleg să studieze în străinătate, iar diferențele sunt de multe ori majore.
Este nevoie de implicarea tuturor factorilor, fie că vorbim despre profesori, părinți sau actorii politici, dar și despre curaj și asumare, mai ales că vorbim despre o reformă majoră. Însă totul este perfectibil, spune senatorul hunedorean Lucica Dina Muntean, membru al Comisiei pentru Învățământ din Senat. Dacă în timp se va dovedi că ceva nu merge bine poate fi schimbat sau îmbunătățit. Între timp, reforma trebuie să continue, în beneficiul elevilor și cadrelor didactice, al sistemului educațional în ansamblul său.

”După o săptămână de activitate intensă în Comisia pentru învățământ din Senat, cu discuții pe marginea fiecărui articol, cu dezbateri asupra tuturor celor 564 de amendamente depuse, consider că forma finală a Legilor educației, este mult îmbunătățită față de proiectul inițial. Pe parcursul acestor zile, scopul meu a fost acela de a mă asigura că aceste noi legi vor garanta creșterea calității procesului de învățământ, nediscriminarea, incluziunea, accesul și succesul elevilor și profesorilor într-un sistem educațional performant, spre binele școlii românești și spre binele copiilor noștri. Legea 1/2011 – care a fost o lege extrem de vizionară la vremea ei – așa cum a afirmat Ministrul Educației, Ligia Deca, a suportat foarte multe modificări de-a lungul timpului, ceea ce a dovedit că aveam nevoie de aceste noi Legi ale educației care să ne conecteze la realitățile lumii de astăzi”, a explicat Lucica Dina Muntean, senator PNL de Hunedoara care întreaga activitate și-a desfășurat-o în învățământ, cu copiii și pentru copii.

Legile educației cuprind reforme care vor rezolva cele mai importante probleme întâlnite în sistemul educațional, arată parlamentarul hunedorean. Astfel, investițiile în sistemul de învățământ, prioritizarea zonelor defavorizate la alocările bugetare, siguranța și securitatea elevilor, precum și măsurile care vizează întregul parcurs educațional sunt doar câteva dintre liniile în baza cărora au fost elaborate reformele.
”Pe scurt, principalele reforme vizează: cariera didactică, recunoașterea meritelor și dedicației cadrelor didactice prin reduceri ale normei și acordarea de prime la pensionare, adaptarea planurilor-cadru de învățământ și programelor școlare la actualitate, dreptul elevilor de a opta pentru disciplinele pe care le consideră mai potrivite pentru ei, combaterea analfabetismului funcțional în rândul elevilor, integrarea copiilor cu CES în învățământul de masă (în acest sens se acordă o finanțare majorată cu 75% pentru unitățile de învățământ), întărirea siguranței în școli.Un milion de copii vor beneficia de masă sănătoasă și toți elevii vor avea transportul asigurat. Sprijinirea elevilor (inclusiv a celor cu CES) pentru a obține calificări profesionale relevante pe piața muncii, înființarea programului „O carte pentru fiecare” pentru accesul elevilor la lectură, susținerea și reintegrarea elevelor gravide și elevilor părinți în sistemul de învățământ, precum și a elevilor români din afara granițelor pentru a nu pierde contactul cu limba și literatura română, pregătind terenul pentru întoarcerea lor acasă, sunt alte măsuri care stau la baza acestor reforme. Am muncit 42 de ani în învățământ și rezultatele muncii mele demonstrează că am fost 100% de partea copiilor și a cadrelor didactice, de partea părinților, de partea școlii românești. Am căutat mereu soluții pentru a ne fi mai bine tuturor și am înțeles că fără implicare nu există reușită”, a subliniat senatorul Lucica Dina Muntean.

Este necesar să îi învățăm pe copiii noștri să se adapteze noianului de schimbări care vin peste noi, este de părere parlamentarul liberal, să le oferim prin educație instrumentele necesare adaptării.
”Noile Legi ale educației tocmai asta propun! Noi forme de adaptare la o lume aflată mereu în schimbare! În acest sens, în cadrul dezbaterilor care au avut loc, Ministerul Educației, Comisia pentru învățământ din Senatul României, condusă exemplar de senatorul Monica Anisie în calitate de președinte, reprezentanții elevilor, părinților, mediului academic, ai societății civile și ai sindicatelor din învățământ, au pus tot sufletul pentru ca aceste lucruri să se întâmple cu adevărat”, a conchis sursa citată anterior.
Carmen COSMAN – PREDA