Adrian Câciu e în lumea lui fiscală. Cifre eronate vehiculate de ministrul Finanțelor!

146

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, pare să fie în lumea lui fiscală, fără nicio legătură cu cea reală. Cel puțin în ceea ce privește cifrele vehiculate.

După ce Lucian Heiuș și-a anunțat demisia din funcția de președinte ANAF și a prerzentat și un succint bilanț din anul în care a condus instituția, Câciu a ieșit cu o declarație în care susține că în primele cinci luni ale anului 2023 sumele încasate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au fost cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program.

”Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite și taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Așadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare. Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat. Acești bani erau și sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investițiilor și acordării stimulentelor economice și sociale angajate prin buget și, în egală măsură, pentru a găsi soluții suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetățenii și companiile românești”, a declarat ministrul Adrian Câciu într-un comunicat de presă.

Replica vine chiar de la proaspăt demisionarul președinte al ANAF, Lucian Heiuș, care subliniază diferența dintre NET și BRUT!

”Îi atrag respectuos atenția domnului ministru Adrian Câciu, că în declarația dumnealui s-a strecurat o eroare. Programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care spune dânsul este declaratul brut 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziție energetică, contribuții de sănătate, etc, în total 16,7 miliarde lei) și mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei. ANAF a încasat 148 miliarde lei cu 5.5 miliarde mai mult față de totalul declarat net”, a scris Lucian Heiuș pe pagina sa de Facebook.

Nu este pentru prima dată când ministrul Finanțelor tulbură apele pe baza unor cifre nerealiste.
De exemplu, luna trecută, s-a atras atenția că Adrian Câciu a greșit grav când a întocmit bugetul pe acest an. A mers pe o creștere total nerealistă și nu a întrebat ANAF-ul dacă poate colecta suma stabilită din pix.
Pe larg în articolul de mai jos.

Carmen COSMAN – PREDA