Centrală nouă de peste 670 de milioane de euro, construită la Mintia. Vor fi create 700 de locuri de muncă!

337

Noua centrală electrică de la Mintia va fi construită de Grupul grecesc AVAX, care a anunțat că a semnat contractul cu Mass Group Holding. Construcția centralei va începe ”imediat” și vor fi create aproximativ 700 de locuri de muncă.

Grupul AVAX a anunțat într-un comunicat de presă că a semnat contractul cu investitorul de la Mintia, Mass Group Holding pentru construcția și punerea în funcțiune a unei centrale electrice cu ciclu combinat de 1.750 MW. Construcția va dura 38 de luni, iar lucrprile vor începe ”imediat”, potrivit AVAX. Proiectul va fi livrat la cheie în vara anului 2026, se mai arată în comunicat.
Unitatea va funcționa pe bază de gaze naturale și va cuprinde două turbine cu gaz SGT5-9000HL, o turbină cu abur SST5-5000 și trei generatoare SGen5-3000W de la SIEMENS.

“Acest nou proiect este al treilea consecutiv atribuit de Mass Group Holding grupului AVAX și confirmă încrederea grupului energetic în capacitățile sale. Proiectele anterioare au fost faza nr. 2 și faza nr. 3 ale centralei de generare a energiei electrice din orașul Besmayah, Irak, cu o capacitate totală de 3.150 MW. După finalizarea noului proiect, AVAX va fi livrat către MGH unități de energie cu o capacitate totală de 4,9 GW”, spun reprezentanții companiei grecești.

Grupul AVAX este unul dintre cele mai vechi și mai mari grupuri de construcții din Grecia, activ în principal în domeniul construcțiilor, concesiunilor și dezvoltării imobiliare. Printre proiectele mari se numără și metroul din Atena, notează jurnaliștii de la economica.net.
Mass Energy Global Rom, companie controlată de omul de afaceri iordanian Ahmad Ismail Saleh, a cumpărat la finele anului trecut activele termocentralei Mintia, care a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piaţă, respectiv echivalentul în lei a sumei de 91.236.832,87 euro.
Are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW in bandă pe gaz şi energie regenerabilă.

Carmen COSMAN – PREDA