Începe procesul de corupție al fostului senator Haralambie Vochițoiu

375

În data de 13 iulie la Tribunalul Hunedoara are loc primul termen în procesul în care fostul senator hunedorean Haralambie Vochițoiu este acuzat de procurorii DNA de fapte de corupție.

Magistrații hunedoreni se pronunță inițial pe măsurile şi excepţiile dispuse de judecătorul de cameră preliminară, un dosar disjuns din lucrarea penală principală, și abia mai apoi se va trece la judecarea pe fondul cauzei.

Procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a firmei controlate direct sau prin interpuși de fostul senator de Hunedoara Haralambie Vochițoiu despre care spun că ar fi folosit documente false pentrua obține fonduri europene. Patru proiecte, în valoare de peste 7,7 milioane de euro sunt în această cauză, iar Vochițoiu împreună cu alți 4 angajați și Euro Jobs SRL sunt inculpați în acest dosar. În sarcina lor s-a reținut comiterea, în forma autoratului și a complicității, a unor infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: ”În perioada 2010 – 2013, în contextul implementării a patru proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, prin care s-a urmărit implementarea unor măsuri active de sprijinire a persoanelor vulnerabile pe piața muncii, administratorul S.C. Euro Jobs S.R.L, cercetat în prezenta cauză, ar fi depus la Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – Regiunea Vest 7, un număr de 29 cereri de rambursare la care ar fi atașat mai multe documente false (rapoarte tehnice de implementare), din care reieșea că toate cheltuielile sunt eligibile, iar informațiile conținute sunt corecte și corespund realității. Din probatoriul administrat în cauză s-ar fi constatat că, în realitate, activitățile cu privire la furnizarea programelor de formare profesională nu s-ar fi desfășurat sau ar fi fost derulate într-un număr mai mic de ore și de cursanți decât cel indicat scriptic. O parte din documentele respective ar fi fost puse la dispoziția administratorului S.C. Euro Jobs S.R.L de către ceilalți inculpați, în calitățile lor de manager proiect respectiv responsabil formare profesională continuă. Prin demersurile de mai sus au fost obținute fonduri nerambursabile în valoare totală de 7.726.611 lei”

Ministerul Fondurilor Europene – Direcția Generală Programe Europene Capital Uman s-a constituit parte civilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Carmen COSMAN – PREDA