Activitate intensă pe șantierul de la Mintia

282

E activitate intensă pe șantierul de la Mintia, acolo unde va funcționa o modernă capacitate de producere a energiei electrice. O centrală nouă, de peste 670 de milioane de euro, va lua locul vechii termocentrale poluante, iar aici vor fi create 700 de locuri de muncă.

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a efectuat marți o vizită de lucru la Mass Global Energy Rom pentru a discuta cu reprezentanții acestei companii despre evoluția investiției care va fi finalizată în 2026.

Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara: „Țin în permanență legătura cu proprietarii acestei mari investiții, pe care îi felicit că lucrurile merg intr-o direcție bună! Proiectul acesta oferă stabilitate sectorului energetic românesc și suntem în permanentă legătură cu Ministerul Energiei pentru ca totul să decurgă foarte bine. Mă bucur că lucrează cu firme românești și cu cetățeni români! Este un plus pentru comunitatea hunedoreană! Mi-am dorit foarte mult să discutăm despre graficul pentru implementarea investițiilor și am primit garanții că obiectivele de investiție se vor finaliza până în anul 2026. Un aspect deosebit de important pentru care militez este obținerea avizelor, într-un timp cât mai scurt. Constat că instituțiile publice trebuie să fie și mai operative, mai ales când vine vorba despre a da o mână de ajutor celor care investesc în județul nostru, iar pe această cale, fac un apel către conducătorii serviciilor publice deconcentrate să fie cât mai aplecate asupra nevoilor mediului privat de afaceri! În calitate de prefect, voi depune toate diligențele necesare pentru a accelera ritmul procedurilor de avizare”.

Noua centrală electrică de la Mintia va fi construită de Grupul grecesc AVAX, care a semnat contractul cu investitorul Mass Group Holding pentru construcția și punerea în funcțiune a unei centrale electrice cu ciclu combinat de 1.750 MW. Unitatea va funcționa pe bază de gaze naturale și va cuprinde două turbine cu gaz SGT5-9000HL, o turbină cu abur SST5-5000 și trei generatoare SGen5-3000W de la SIEMENS.

Mass Energy Global Rom, companie controlată de omul de afaceri iordanian Ahmad Ismail Saleh, a cumpărat la finele anului trecut activele termocentralei Mintia, care a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piaţă, respectiv echivalentul în lei a sumei de 91.236.832,87 euro.
Are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW in bandă pe gaz şi energie regenerabilă.

Carmen COSMAN – PREDA