Intotero a primit fotoliul de ministru al Gabrielei Firea la pachet cu contractul cu Euro Jobs, firma trimisă în judecată de DNA pentru fapte de corupție!

467

Gabriela Firea îl lasă moștenire Nataliei Intotero, odată cu fotoliul de ministru al familiei, și pe Haralambie Vochițoiu, împreună cu Euro Jobs SRL, firma trimisă în judecată de DNA pentru fapte corupție cu fonduri europene. Un contract derulat tot cu fonduri europene pentru formarea de asistenți maternali!

Ministerul condus de Firea până de curând a dat banii europeni către Euro Jobs, asta deși societatea controlată de fostul senator are probleme tocmai cu fondurile europene, într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara în care Ministerul Fondurilor Europene – Direcția Generală Programe Europene Capital Uman s-a constituit parte civilă.

Știa oare Gabriela Firea că fostul coleg de partid este trimis în judecată într-un dosar cu fonduri europene? Și dacă știa, conta acest lucru la selecția firmelor care și-au adjudecat contractul? Va menține în situația actuală noul ministru Natalia Intotero contractul cu Euro Jobs SRL?

Potrivit Economedia, ”Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, instituție în subordinea ministerului Tineretului, Familiei și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a scos la licitație în SICAP un contract de 130 de milioane lei pentru contractarea de servicii de organizare de cursuri de formare profesională pentru 15.000 de asistenți maternali, în cadrul proiectului „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”. 

Contractul se întinde pe 11 luni și este împărțit în șapte loturi, vizând organizarea de cursuri de câte o săptămână, zi de zi, pe fiecare din regiunile geografice ale României, în anumite hoteluri atent alese. Atent” alese se referă la faptul că firma/firmele ce vor câștiga loturile din contract (7 loturi, funcție de regiune) vine cu propuneri de hoteluri, apoi ANPDCA aprobă, după ce, probabil, se consultă cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din teritoriu. De fapt, aceste direcții locale sunt direct co-interesate de proiect, după cum se arată în caietul de sarcini aferent contractului scos la licitație: „Atât în cadrul proiectului, cât și în urma derulării și atribuirii acestui contract de achiziție publică, factorii interesați sunt în primul rând Partenerii de proiect, respectiv: …(sunt notate toate direcțiile generale, pe județe – n.r.)”.


Vorbim despre mii de asistenți maternali care urmează să fie pregătiți de trei firme, care și-au adjudecat cele 7 loturi licitate.

Pe data de 3 iulie, autoritatea asta a scos la mezat serviciile astea, împărțite în șapte loturi, toate bine cîștigate de trei firme. Smart Integration SRL, Euro Jobs SRL și Publi Media Business SRL vor încasa și împărți cei pînă la 87.179.050 de lei plus TVA și vor pregăti la cele mai cele standarde miile de asistenți maternali, cîți sînt trecuți în proiect. Smart Integration SRL este o firmă din Ilfov, care de ani buni încasează de la stat. Spre exemplu, au vîndut laptop-uri și software Ministerului Dezvoltării, în mandatul lui Dragnea, ba chiar i-au organizat și evenimente, cum de altfel au organizat și evenimente pentru AFIR, ca să dăm un exemplu mai recent. Pe milioane, desigur.

Euro Jobs SRL e o firmă din Petroșani care, conform propriului site, îți poate da o diplomă de calificare în trei zile. I shit you not, în trei zile! Normal, nici băieții ăștia nu-s străini de banul public, mai executînd cursuri de calificare și alte chestii cu AJOFM-ul județean, de exemplu. Bașca, în urmă cu zece ani, pe băieții de la Euro Jobs îi săltase DNA-ul, fix pentru că măscăreau cursuri din astea, care în realitate erau mult mai scurte decît trebuie, sau chiar deloc, prejudiciul fiind stabilit atunci la 1,5 milioane de euroi. Tot din fonduri europene, desigur.

Publi Media Business este, cum îi spune și numele, o agenție de publicitate, mai puțin pricepută însă pe partea de business, căci de cîțiva ani are un singur angajat și mai e și pe pierdere. Însă, ce să vezi, și-au pus deja pe pagină că urmează să „rebranding“. Normal, cînd s-a nimerit să te lipești la așa purcoi de bani, merge și-un rebranding”, notează și catavencii.ro.

Euro Jobs, trimisă în judecată de DNA!

Reamintim că, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a firmei controlate direct sau prin interpuși de fostul senator de Hunedoara Haralambie Vochițoiu despre care spun că ar fi folosit documente false pentrua obține fonduri europene. Patru proiecte, în valoare de peste 7,7 milioane de euro sunt în această cauză, iar Vochițoiu împreună cu alți 4 angajați și Euro Jobs SRL sunt inculpați în acest dosar. În sarcina lor s-a reținut comiterea, în forma autoratului și a complicității, a unor infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: ”În perioada 2010 – 2013, în contextul implementării a patru proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, prin care s-a urmărit implementarea unor măsuri active de sprijinire a persoanelor vulnerabile pe piața muncii, administratorul S.C. Euro Jobs S.R.L, cercetat în prezenta cauză, ar fi depus la Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – Regiunea Vest 7, un număr de 29 cereri de rambursare la care ar fi atașat mai multe documente false (rapoarte tehnice de implementare), din care reieșea că toate cheltuielile sunt eligibile, iar informațiile conținute sunt corecte și corespund realității. Din probatoriul administrat în cauză s-ar fi constatat că, în realitate, activitățile cu privire la furnizarea programelor de formare profesională nu s-ar fi desfășurat sau ar fi fost derulate într-un număr mai mic de ore și de cursanți decât cel indicat scriptic. O parte din documentele respective ar fi fost puse la dispoziția administratorului S.C. Euro Jobs S.R.L de către ceilalți inculpați, în calitățile lor de manager proiect respectiv responsabil formare profesională continuă. Prin demersurile de mai sus au fost obținute fonduri nerambursabile în valoare totală de 7.726.611 lei”

Ministerul Fondurilor Europene – Direcția Generală Programe Europene Capital Uman s-a constituit parte civilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Carmen COSMAN – PREDA