Deși funcționează fără licență/ Bătrânii din căminul administrat de soția Decanului Baroului de Avocați Hunedoara nu pot fi relocați!

1812
Foto: Ziarul de Vrancea
Foto: Ziarul de Vrancea

Judecătoria Deva a respins solicitarea de emitere a unei ordonanțe președințiale formulată de Instituția Prefectului de Hunedoara și AJPIS Hunedoara prin care bătrânii îngrijiți în căminul Asociației ”Pridvorul” ar fi putut fi examinați medical, ori relocați. Asociația este administrată de soția Decanului Baroului de Avocați Hunedoara, Cosmin Roncioiu.

Căminul funcționează fără licență, fiind astfel în afara legii, dar chiar și așa magistratul care a judecat cazul a respins cererea Prefecturii Hunedoara și a AJPIS Hunedoara. De precizat că adresa la care este asociația înregistrată, la fel ca și căminul, coincide cu adresa declarată de o societate comercială, cu asociat unic tot Oxana Roncioiu, pe care a funcționat un alt cămin, la Gothatea – județ Hunedoara.

”Respinge excepția lipsei calității procesual active, astfel cum a fost invocată de pârâtă prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Admite excepția lipsei calității procesual pasive, astfel cum a fost invocată de pârâtă prin întâmpinare. Admite excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată, invocată de pârâtă prin întâmpinare. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantele Instituţia Prefectului – Judeţul Hunedoara şi Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Hunedoara, în contradictoriu cu pârâta Asociaţia „Pridvorul”, având ca obiect emiterea unei ordonanţe preşedinţiale, în ceea ce privește solicitarea de permitere a examinării medicale, a transportului și a relocării beneficiarilor, ca fiind formulată împotriva unei persoane care nu are calitate procesuală pasivă. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantele Instituţia Prefectului – Judeţul Hunedoara şi Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Hunedoara, în contradictoriu cu pârâta Asociaţia „Pridvorul”, având ca obiect emiterea unei ordonanţe preşedinţiale, în ceea ce privește solicitarea de permitere acces, ca inadmisibilă. Obligă reclamantele, în solidar, la plata către pârâtă a sumei de 1.500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 5 de zile de la pronunţare, care se va depune la Judecătoria Deva”, se arată în dispozitivul sentinței.

Potrivit informațiilor oficiale, în urma verificărilor efectuate la căminele de bătrâni din județ, la centrul de la Băcia al Asociației ”Pridvorul” AJPIS a constatat că serviciul funcționează fără licență, DSP a relevat faptul că nu se monitoriza temperatura în agregatele frigorifice, deșeurile medicale erau depozitate necorespunzători și în plus nu s-au putut verifica fișe de aptitudini pentru trei persoane angajate. În plus, nu avea nici autorizație DSV, dar au fost identificate probleme și de către ISU și OPC. S-au dat mai multe sancțiuni, iar activitatea a fost stopată temporar.

Mai grav, la verificările efectuate la începutul acestei săptămâni, s-a constatat că activitatea nu era stopată, așa cum s-a dispus, pe fondul neregulilor găsite, două dintre centre încă funcționează. ANPC a formulat plângere penală.

”Am avut o discuție cu toate instituțiile care au participat la controalele efectuate la căminele pentru persoane vârstnice, pentru copii și pentru persoane cu dizabilități. Am cerut instituțiilor ca, acolo unde s-au dat avertismente și amenzi să revină cu controale pentru a verifica încă o dată reabilitările care s-ai făcut. Ieri (n.r. marți) ne-am deplasat la încă două cămine. ANPC-ul a depus plângere penală la Parchet pentru faptul că se desfășoară în continuare activitatea, fără să fie autorizați. Este vorba despre Asociația Casa Divină și Asociația Pridvorul”, a declarat miercuri prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, întrebat de presă despre acest subiect.

Cele două instituții care au formulat sesizare în instanță vor ataca sentința cu apel, așa cum s-a întâmplat și în cazul Căminului Administrat de Casa Divină.

Carmen COSMAN – PREDA

(Foto principal, cu caracter ilustrativ)