Cea mai mare și mai eficientă centrală pe gaz din Europa se construiește la Mintia!

768

La Mintia se construiește cea mai mare și eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din Uniunea Europeană. O investiție care a fost aprioric contestată de multe persoane din mediul politic, dar care se dovedește acum un boom economic nu doar pentru județul Hunedoara, ci pentru România!

Proiectul de la Mintia este unul grandios. Vorbim de 1,3 miliarde de euro investiți aici și 1200 de locuri de muncă ce vor fi create pe perioada construcției acestei centrale de ultimă generație.

Ministrul liberal al Energiei, Sebastian Burduja, a fost duminică la Mintia pentru a vedea la fața locului cum decurge implementarea proiectului investițional. A vizitat șantierul și a discutat cu investitorii de aici, în condițiile în care vorbim despre cea mai eficientă centrală ce va fi construită în Europa. Iar asta se întâmplă chiar aici, la noi în județ.

”Este cea mai mare centrală pe gaz din Europa, cu 1700 de MW putere instalată. Încă din aprilie, anul viitor România va vedea ceea ce nu a mai văzut niciodată: echipamente de dimensiuni record, turbine, generatoare, practic componentele esențiale ale acestui proiect strategic. Apreciez ritmul cu care investitorul s-a mișcat până acum, apreciez seriozitatea contractorilor cu care lucrează, atât în zona de construcție a centralei, cât și în zona de turbine. Apreciez foarte mult faptul că au ales România. Acest proiect înseamnă pentru România locuri de muncă, vorbim de peste 1200 de locuri de muncă pe perioada construcției centralei, vorbim despre o energie sigură produsă în bandă, despre cea mai eficientă centrală din Europa, cu un randament de 64% și de un sprijin substanțial pe care România îl primește pe traiectoria spre tranziție la energie verde. Proiectul va fi implementat în două faze. În vara lui 2025 prima fază va fi finalizată și un an mai târziu investiția va fi completă. Asta înseamnă un ritm record, fără precedent și un exemplu pentru întreaga țară că lucruri mari se pot face în România”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Noua centrală electrică de la Mintia va fi construită de Grupul grecesc AVAX, care a semnat contractul cu investitorul Mass Group Holding pentru construcția și punerea în funcțiune a unei centrale electrice cu ciclu combinat de 1.700 MW. Unitatea va funcționa pe bază de gaze naturale și va cuprinde două turbine cu gaz SGT5-9000HL, o turbină cu abur SST5-5000 și trei generatoare SGen5-3000W de la SIEMENS.

”Costurile totale ale investiției, până la finalizarea proiectului, vor fi de 1,3 miliarde de euro. 1200 de persoane vor fi angajate în timpul construcției acestei centrale. Aceasta este a doua cea mai mare investiție din istoria companiei”, a declarat Ahmad Ismail Saleh, președintele Mass Group Holding, investitorul de la Mintia, care spune că vizita înaltului oficial guvernamental reprezintă o dovadă a sprijinului acordat acestui obiectiv industrial.

Este un proiect susținut și asumat de Partidul Național Liberal chiar de la început, când voci oficiale din politică, inclusiv de la PSD – partid care, prin liderii lui, se declară acum un susținător înfocat al investiției,  contestau nu doar decizia de vânzare a entității energetice pe care o transformaseră într-o gaură neagră economică, ci puneau la îndoială seriozitatea acestui proiect energetic grandios.

Deputatul PNL Vetuța Stănescu, a subliniat astăzi că vizita în teritoriu a ministrului Energiei, întâlnirea pe care a avut-o cu investitorii, ne conferă garanția sprijinului pe care Guvernul îl acordă acestui obiectiv investițional.

”Termocentrala Mintia va fi transformată într-o centrală modernă, nepoluantă și profitabilă, printr-o investiție de circa un miliard de euro pentru dezvoltarea capacității de producție, în acord cu normele europene în materie de energie și de protecție a mediului, la care cumpărătorul strategic s-a obligat prin contract. Actualul proprietar al acestui obiectiv energetic – Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding – lucrează în ritm alert și, în cel mult doi ani, aici vom putea vorbi despre producție de energie electrică din surse regenerabile și nepoluante, în deplin acord cu cerințele de mediu. Vizita în teritoriu a ministrului Energiei, Sebastian Burduja, întâlnirea pe care a avut-o cu investitorii, ne conferă garanția sprijinului pe care Guvernul îl acordă acestui obiectiv investițional foarte important nu doar pentru județul nostru, ci și pentru securitatea energetică a României”, a precizat președintele PNL Hunedoara, deputatul Vetuța Stănescu.

Reamintim că Termocentrala Mintia a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piaţă, respectiv echivalentul în lei a sumei de 91.236.832,87euro, din care 10.000.000 euro au fost achitaţi de către cumpărător ca garanție de participare la licitaţia publică ce a avut loc în data de 26.08.2022. Restul de preţ a fost achitat la data de 27.12.2022.

Tranzacția este una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc, în special pentru zona de nord-vest a țării.

Carmen COSMAN – PREDA

Carmen COSMAN – PREDA