Sprijin pentru investiții în eficiența energetică. Cota de TVA redusă la 5% pentru fotovoltaice și pompe de căldură!

162

Legea care prevede reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare a fost promulgată de Preşedintele României, Klaus Iohannis.

Actul normativ reprezintă un sprijin pentru stimularea investiţiilor în eficienţă energetică prin reducerea cotei de TVA de la 19% la 5% aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la nivelul standard de 19% la 5%.  Prin implementarea acesti legi se urmărește redcerea consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.

”Măsura intenționează să impulsioneze investițiile în eficiența energetică, în condițiile în care actualul context geopolitic pune din ce în mai mult presiune pe sistemul național de energie și sunt posibile creșteri mari de prețuri în acest sector, care să determine și alte scumpiri. Legea este gândită pe o schemă pe 5 ani, beneficiarii fiind atât companiile cât și consumatorii persoane fizice care vor dori să instaleze astfel de sisteme de producere a energiei, în final urmând să se reducă riscurile legate de volatilitatea pieței de energie”, declara deputatul PNL de Hunedoara Vetuța Stănescu în luna decembrie 2022, în momentul adoptării actului normativ în Camera Deputaților.

Cota redusă de 5% se aplică, potrivit legii, şi pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficienţă care se încadrează în valorile de referinţă pentru emisiile de PM stabilite în directivele europene, destinate locuinţelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluţiilor complete, după caz, precum şi cele destinate clădirilor administraţiei publice centrale sau locale, clădirilor entităţilor aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepţia societăţilor comerciale.

Legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Carmen PREDA