Nereguli multiple la centrele de îngrijire din subordinea DGASPC Hunedoara. Șefii rezistă!

235

Căminele de îngrijire a bătrânilor, centrele pentru persoane cu dizabilități, ori cele pentru îngrijirea minorilor din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului Hunedoara nu sunt în regulă. La toate au fost descoperite numeroase probleme pentru care s-au acordat avertismente și amenzi. DGASPC Hunedoara este coordonată de Consiliul Județean Hunedoara. Președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, nu vede niciun motiv însă pentru a schimba sau sancționa conducerea acestei instituiții, chiar dacă practic nu există autoritate responsabilă aflată în control care să nu fi descoperit probleme la aceste centre.

”Nu ați înțeles bine”, susține președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, întrebat de ce nu s-a aplicat dispoziția premierului Marcel Ciolacu – președinte al PSD, privind înlocuirea din funcție a directorului DGASPC. Nici el nu a înțeles bine situația, spune în replică Laurențiu Nistor, grăbindu-se să adauge că centrele pentru bătrâni care funcționau în județul Hunedoara deși nu erau licențiate nu sunt în subordinea Direcției pe care o coordonează CJ Hunedoara, ci sunt private.

Nu suflă niciun cuvânt însă despre neregulile descoperite în urma controalelor dispuse de Prefectura Hunedoara, la care au luat parte reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu: ITM, IPJ DSP, ISU, DSV, AJPIS. Iar problemele nu sunt deloc puține, astfel că s-au acordat mai multe amenzi sau avertismente. Unele probleme au putut fi remediate pe loc, pentru altele s-au stabilit termene de conformare.

Concret, vorbim despre lipsa programelor de recuperare/reabilitare în scopul menținerii sau ameliorării autonomiei funcționale a beneficiarului, instalații sanitare defecte, spații neigienizate (adică murdare), prezența unor infiltrații în spațiile folosite de beneficiari, băi neconforme, frigidere murdare sau cu defecțiuni, cuptoare neigienizate. Mai grav, chiar și la centrele pentru persoanele cu dizabilități s-a descoperit că nu sunt respectate cerințele minimale de securitate.

În plus, în două dintre cazuri nu exista autorizație ISU pentru unele dintre spațiile funcționale sau existau în exploatare instalații electrice cu improvizații ori neconforme, riscul de incendiu fiind enorm. Nici ușile de evacuare în caz de incendiu ori corpurile de stingere nu erau în regulă la controlul efectuat de ISU și nu vorbim despre un singur centru, ci de cele mai multe dintre cele verificate.

La finele lunii iulie, premierul Marcel Ciolacu cerea schimbarea din funcție a directorilor acestor direcții din 7 județe, inclusiv în județul Hunedoara, ca urmare a neregulilor descoperite. La Hunedoara Laurențiu Nistor ignoră solicitarea premierului și a șefului său pe linie de partid. Situația nu a fost înțeleasă bine, este discursul președintelui PSD al CJ Hunedoara. Așa că șefii DGASPC rezistă!

Oare în timp ce unii luptă pentru drepturile persoanelor îngrijite în aceste centre, alții încearcă să pună batista pe țambal? Din exterior poate privită și așa problema în condițiile date.

Carmen COSMAN – PREDA