La Țebea, ca pe stadion! Unii l-au omagiat pe Avram Iancu, alții au huiduit

278

Cu vuvuzele și portavoce, ”galeria” AUR a reușit trista performanță să aducă atmosfera de stadion la manifestările omagiale de la Tebea dedicate memoriei lui Avram Iancu. Încolonați regulamentar au descins în grup compact în proximitatea Panteonului Moților și, după ce au blocat traficul rutier minute în șir, s-au așezat strategic lângă gardul incintei unde își doarme somnul de veci Crăișorul Munților, lansând periodic, după îndemnul liderilor de ”galerie”, diverse mesaje sau huiduieli.

Politicienii prezenți la manifestare sau mesajele transmise de aceștia au fost huiduite copios de gașca lui George Simion, care și-a anunțat simpatizanții din timp, pe grupuri, că va fi prezent la Țebea. Nici măcar momentul solemn al depunerii de coroane în memoria lui Avram Iancu nu a scăpat de sunetul vuvuzelelor ori de huiduielile ”galeriei” AUR și doar liderii acestui partid ori coroanele depuse de ei au fost însoțite de urale. Senatoarea Diana Șoșoacă – prezentă la manifestări îmbrăcată în port popular și pe umăr cu o poșetă ce părea a fi din piele de crocodil – a smuls câteva aplauze răzlețe din partea grupului AUR, dar mult mai timide decât cele primite de George Simion, semn că oamenii sunt ai lui iar gloria nu se împarte.

Anul acesta, în rândul membrilor AUR și-au făcut apariția ex-prefectul de Hunedoara, senatorul Vasilică Potecă (proaspăt afiliat la grupul AUR) și Mircia Muntean, fostul primar al Devei condamnat penal.

Avram Iancu, omagiat la 151 de ani de la moartea sa

La Panteonul Eroilor Neamului de la Țebea au avut loc astăzi ceremonialul militar și depunerea de coroane de flori, dedicate omagierii eroului transilvănean Avram Iancu și comemorării a 151 de ani de la moartea sa.

Nicolae Ionel Ciucă, președintele Senatului și al Partidului Național Liberal, a fost prezent la acest eveniment și a evocat memoria celui care a luptat cu prețul vieții pentru drepturile și libertățile românilor.

”Astăzi, când comemorăm, la Panteonul Moților de la Țebea, pe unul dintre cele mai puternice simboluri românești ale luptei pentru identitatea noastră, mi-aș dori să ne asumăm, împreună, un țel comun: să ducem România mai în față, acolo unde merită, între marile state ale Europei. Este o realitate posibilă. România are șansa să se dezvolte cu viteză. Cu o singură condiție, să fim noi, românii, mai uniți. Seriozitatea și moderația în toate va aduce puterea de a reuși. În 2024 vom aniversa 200 de ani de la nașterea eroului nostru național. De aceea,  a fost aprobat, în Parlament, un proiect pentru declararea Anului <<Avram Iancu>>. Vom avea, în anul aniversar, oportunitatea să vorbim cu toții despre România viitorului și vom putea construi împreună, îmbinând forța și dârzenia marelui român cu energia și puterea de creație a generației de azi. Avem nevoie de un nou proiect de țară, așa cum am mai spus și cred că e important să ne focusăm energiile naționale pentru a desena drumul și locul nostru în comunitatea europeană. Pe de altă parte, este la fel de adevărat că România traversează o perioadă în care ura, judecata pripită și invidia otrăvesc, uneori, gândirea și scindează societatea. Trebuie să scăpăm de aceste tare, dacă vrem să ne dezvoltăm rapid. De aceea, de ziua comemorării lui Avram Iancu, la Țebea, am spus că soluția ne-a dat-o chiar marele luptător pentru drepturile românilor: patriotismul adevărat, care promovează moderația și atinge cu înțelepciune obiectivele națiunii. Patrioții adevărați își doresc promovarea identității noastre naționale în lume și construirea unui destin al României în Europa. De aceea, apartenența țării la structurile euro-atlantice este destinul nostru istoric, iar cei ce spun altceva sunt falși patrioți, care nu luptă pentru dezvoltarea României. Cu gândul la Avram Iancu al cărui testament a fost acela ca neamul său să fie fericit, vă îndemn să iubiți România, să promovați identitatea noastră istorică și împreună să dezvoltăm România în Europa!”, a transmis în discursul său președintele PNL, președintele Senatului, Nicolae Ionel Ciucă.

Deputatul PNL Vetuța Stănescu a subliniat importanța unității pentru a putea duce mai departe lupta lui Avram Iancu și idealurile acestuia.

”Lângă mormântul Crăișorului Munților, la umbra Gorunului lăsat moştenire nouă peste veacuri, am cinstit memoria lui Avram Iancu, eroul nostru al tuturor celor care gândim, vorbim și simțim românește. Panteonul Moților este locul de pelerinaj al tuturor celor care ne iubim Patria, Națiunea Română pentru care Avram Iancu a luptat până la ultima suflare. Avram Iancu este simbolul luptei pentru întregirea țării, al sacrificiului, dăruirii și al iubirii neamului românesc, iar noi, cei de astăzi, nu avem voie să întinăm aceste idealuri. Cu multă emoție m-am aflat astăzi la Țebea și am adus un pios omagiu celui care avea “unic dor” să își vadă Națiunea fericită. Avram Iancu suntem noi! Împreună, uniți, cu lecția patriotismului în suflet, putem să împlinim Testamentul său, să ducem mai departe credința sa de nezdruncinat în puterea poporului nostru! Omagiu etern Eroului nostru Național!  Eroii nu pier niciodată”, a transmis președintele PNL Hunedoara, Vetuța Stănescu.

Hotărârea şi curajul cu care Avram Iancu s-a dedicat împlinirii idealurilor naţionale şi a unor înalte valori umane – dreptate şi libertate socială, egalitate în drepturi, libertate economică – dăinuie peste timp şi rămân un reper semnificativ al istoriei noastre, se arată în mesajul transmis, duminică, de preşedintele Klaus Iohannis, cu prilejul Serbărilor Naţionale Ţebea 2023, prezentat de consilierul de stat din cadrul Departamentului Securităţii Naţionale – Secretariat CSAT, Mihai Şomordolea..

 Manifestările de la Țebea au fost organizate de Instituția Prefectului de Hunedoara, condusă de prefectul Călin Petru Marian:

“Astăzi a fost o zi importantă pentru toți românii. La Panteonul Moților de la Țebea, l-am evocat și l-am omagiat pe Avram Iancu, cel mai mare Erou Național al românilor din Transilvania, personalitatea care rămâne în filele istoriei drept un simbol al dreptății, al curajului și al unității.

Si în acest an, alături de sute de români, l-am comemorat pe bravul nostru Iancu, moțul care a a luptat și s-a sacrificat pentru libertatea și unitatea noastră.

Ceremonia din acest an s-a bucurat de prezența multor lideri politici, care recunosc importanța lui Avram Iancu și rolul acestuia la nivelul societății noastre, iar pe această cale, le transmit mulțumiri tuturor celor care au acceptat invitația adresată de Instituția Prefectului: Președintelui Senatului, Nicolae Ionel Ciucă, Secretarul General al Guvernului, Mircea Abrudean, Secretarul General al Partidului Național Liberal, Lucian Bode, deputatul Vetuța Stănescu, precum și europarlamentari, senatori, deputați și primari din județul Hunedoara și județele limitrofe”.

Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848, şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.  S-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş, şi a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, la umbra Gorunului lui Horea.

Carmen COSMAN – PREDA