Primarul Mihai Gabriel Irimie: La Primăria Șoimuș NU EXISTĂ niciun prejudiciu și nicio fraudă!

1050


Transformat în țintă politică, pentru că a avut marea ”îndrăzneală” să solicite vreo 6 ani un ajutor guvernamental pentru acoperirea unor sume calculate drept corecții financiare pentru proiectul de introducere a apei potabile în comuna Șoimuș, primarul Mihai Gabrie Irimie a decis să tranșeze această problemă. Nici vorbă, Șoimușul nu este singura primărie din țară care a beneficiat de astfel de măsuri de sprijin, dar dacă la alții este voie, la Șoimuș pare să fie interzis.

Într-o postare pe pagina sa de pe o rețea de socializare, primarul din Șomiuș, Mihai Gabriel Irimie a explicat pe larg cum au stat lucrurile și cum s-a ajuns la situația în care s-au calculat corecții de milioane de lei la implementarea proiectului „Alimen­ta­re cu apă în comuna Șoimuș, satele Șoimuș, Balata, Bejan, Chișcădaga, Păuliș, județul Hunedoara”.

”În contractul derulat de Primăria comunei Șoimuș „Alimen­ta­re cu apă în comuna Șoimuș, satele Șoimuș, Balata, Bejan, Chișcădaga, Păuliș, județul Hunedoara” nu există niciun prejudiciu și nicio suspiciune de fraudă cu fonduri europene, aspecte stabilite de către procurorii DNA și de cei de la DLAF și OLAF, care au verificat în amănunt derularea proiectului finanțat din fonduri europene. De asemenea, NU au fost plătite în niciun moment lucrări neexecutate, fiecare cerere de plată fiind trecută prin filtrul a trei organisme independente pentru acceptarea la decont. Suma pe care Primăria Șoimuș a fost obligată să o achite și pentru care am primit ajutor guvernamental reprezintă, în realitate, o CORECȚIE FINANCIARĂ calculată de Ministerul Fondurilor Europene pentru neînchiderea lucrării în termenele prevăzute în contractul de finanțare. Acest lucru a fost cauzat de constructorul care, cu REA-CREDINȚĂ, a refuzat să închidă lucrarea, în 2016, astfel încât să putem face recepția proiectului. Am convingerea că acest lucru a avut la bază motive politice, în condițiile în care ne aflam în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale, iar acel constructor lucra, pe alte firme, și la unele instituții conduse de contracandidații noștri politici. Pentru a închide lucrarea am fost nevoiți să apelăm, conform prevederilor legale, la serviciile unui expert autorizat, care a efectuat o expertiză de specialitate și astfel lucrarea a putut fi recepționată, la finele anului 2016, însă acest lucru a dus la depășirea termenelor stabilite. Mai mult decât atât, la începutul anului 2017 sistemul de alimentare cu apă a fost predat către Apa Prod și de atunci este perfect funcțional”, a explicat primarul Irimie.

Verificați la sânge inclusiv de DNA și OLAF!

În plus, acesta a precizat că a fost verificat de DNA, de OLAF și de DLAF și nu a fost găsită nici măcar o neregulă în derularea contractului

”Suspiciunile de fraudă au fost stinse în totalitate ca urmare a anchetei derulate de procurorii DNA, închisă, la data de 13.12. 2017, cu NEÎNCEPEREA URMĂRIRII PENALE ca urmare a faptului că nu a fost stabilită absolut nicio faptă de corupție sau asimilată faptelor de corupție. În plus, contestația formulată de constructor la rezoluția procurorilor DNA a fost respinsă de instanța de judecată ca NEÎNTEMEIATĂ. Lucrările și plățile efectuate în cadrul acestui proiect au fost controlate, tot ca urmare a sesizărilor înaintate de constructor, și de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF), care nu au găsit nicio neregulă. De altfel, în raportul Curții de Conturi se regăsește punctul de vedere al DNA”, a subliniat Mihai Gabriel Irimie.


Edilul spune că, încă din anul 2017, de când a fost pronunțată sentința pentru plata acestor corecții financiare, a demarat demersurile legale necesare pentru a primi un ajutor guvernamental în vederea stingerii lor, atât la Guvern, cât și la Consiliul Județean Hunedoara și Instituția Prefectului Hunedoara. Primăria Șoimuș a încercat în același timp să eșaloneze la plată aceste sume, pe care nu le putea achita într-o singură tranșă, dar legislația în domeniu nu permite acest lucru și din acest motiv a apelat la un sprijin financiar din partea Guvernului.

”În același timp, am atacat la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia de plată a acestor corecții financiare calculate pentru neînchiderea proiectului în termenele prevăzute, iar anul trecut sentința a rămas definitivă. De precizat că ajutorul guvernamental de care am beneficiat, la fel ca și alte primării din județ și din țară!, nu acoperă în totalitate suma calculată. Primăria Șoimuș mai are de plată, pe lângă penalitățile pe care le-am plătit în fiecare an, încă 700.000 de lei, bani pe care îi vom achita din bugetul pe acest an.
Cu toții facem eforturi ca lucrurile să intre pe făgașul normal, dar situația este ingrată și dovedește rea-credință sau o grabă nejustificată din partea celor care, pe de o parte, în 2016, ne-au verificat solicitările de plată și au virat banii pentru lucrările executate, fără să invoce vreo ”suspiciune”, pentru ca ulterior să îi ceară înapoi, pentru că, de fapt, despre ultima cerere de plată este vorba în acest caz”, a explicat primarul comunei Șoimuș.

Edilul a remarcat în același timp că doar ajutorul guvernamental acordat Primăriei Șoimuș stârnește suspiciuni, deși există numeroase precedente.

De exemplu, în anul 2014, orașul Aninoasa a primit 3,7 milioane lei din Fondul de rezerva bugetară aflat la dispoziția Guvernului pentru plata datoriilor care au trimis orașul hunedorean în insolvență.
Tot în 2014, municipiul Lupeni a primit un ajutor de la Guvern de 3.840.000 lei după ce a intrat în procedura de executare silită, în baza unei sentinţe civile pronunţate în 2012.

Carmen PREDA