Clujul trece la pubele microcipate: ”Plătești cât arunci”. Hunedoara mai are de așteptat!

153

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că trece la sistemul de pubele microcipate. Pe principiul ”plătești cât arunci”! Județul Hunedoara mai are mult de așteptat până va implementa acest proiect care, cel puțin pe Valea Jiului, ar fi trebuit să fie funcțional de vreun an și jumătate. Surprinzător, operatorul este același: Supercom SA. Și atunci, unde este diferența?

Atât pe Valea Jiului, cât și pe zona 3 Centru (dar urmează în scurt timp și celelalte zone) deșeurile sunt colectate de Supercom SA, firma de salubritate controlată de fostul deputat PSD Ionel Ciuclea. Aceeași firmă care operează și deponeul ecologic de la Bârcea.

Pentru Valea Jiului, Supercom a semnat contractul cu reprezentanții Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor” judeţul Hunedoara încă din decembrie 2018. De cel puțin un an și jumătate ar fi trebuit ca pubelele negre să aibă microcipuri. Sistemul nu este funcțional nici acum. Doar vreo 6000 de pubele au fost microcipate, din cca 18.000, dar nici acestea nu sunt citite.

În octombrie 2022, Supercom a preluat și contractul pentru Zona 3 Centru, după o atribuire directă cu scandal, aflat pe rolul instanțelor de judecată. Și urmează să intre și în restul județului. Nici vorbă deocamdată de pubele cu microcipuri.

”Noi, în Valea Jiului sperăm că vom încheia acest proces. Avem cipate circa 6000 de pubele negre. Pentru restul nu s-a putut cipa pentru că pubelele care ar trebui să aibă mânerele demontabile, unde au introdus ei cipuri nu corespund (sunt de la diverși operatori care au acționat în zonă – nr). A venit softul, avem GPS-ul avem partea aceasta de circa 6.000 de pubele și mai trebuie să cipeze câteva mii de pubele, la care au găsit un alt sistem. Nici cele 6000 nu sunt acum citite. Doar când se va finaliza programul. În Valea Jiului sunt vreo 18.000 de pubele negre în total”, a explicat Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri.

Stoian spune însă că oricum pe Valea Jiului se merge pe taxă, nu pe tarif și se cântărește cantitatea de deșeuri colectată, care este apoi taxată.

Pe Zona 3 Centru, dar și pe celelalte două, pe care Supercom va intra de mâine, problema este și mai de durată.

”Pe Zona 3 Centru (nu vom putea implementa – n.r.) nu în contractul acesta. Este un contract de prestări servicii, nu de concesiune, cu o valabilitate de maxim un an, până la finalizarea licitației. Pe licitația nouă, pe care eu sper că o demarăm la începutul lunii februarie, pentru unirea celor 3 zone, se va implementa OG74, cu toate cele 5 capitole, care să cuprindă și cipurile pe pubele”, a precizat Dan Stoian.

Numai că discuția este mult mai amplă în acest caz.

”Acum pe cele 3 contracte intermediare, am implementat taxa, dar se pare că primarii vor să întoarcă taxa și pe contractul mare să pună din nou tarif”, a precizat Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri, care spune că aplicarea sistemului pe bază de tarif ar putea duce la creșterea costurilor, dat fiind faptul că implică inclusiv angajarea de personal pentru încasarea banilor de la populație.

În Cluj-Napoca, Supercom va intra pe piața deșeurilor la finele acestei luni, iar acest lucru înseamnă și implementarea sistemului «plătești cât arunci».

Operatorul va furniza pubele „smart”, microcipate, iar în momentul în care se va ridica pubela, este înregistrată cantitatea de gunoi și transmisă șoferului, care va elibera un bon care se va atașa la factură.

Carmen PREDA