Prefectul județului Hunedoara: Primarii nu sunt informați corect în problema colectării deșeurilor!

134

Au fost dezbateri aprinse astăzi, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, unde Instituția Prefectului Huneodara a organizat o întâlnire de lucru cu privire la problema gestionării deșeurilor în Zonele de colectare 1, 2 și 3 din județul Hunedoara. De asemenea, a fost analizată situația generată de pronunțarea Hotărârii din 13.01.2023 a Tribunalului Municipiului București – Secția II-a Contencios Administrativ și Fiscal, în litigiul privind procedura de achiziție publică derulată de ADI – SIGD Hunedoara, referitoare la Contractul LOT 3 nr. 44/10.10.2022 și s-a încercat identificarea soluțiilor care pot fi implementate.

La întâlnirea prezidată de prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, au participat cei doi subprefecți Széll Lőrincz și Gheorghe Bogdan Urdea, și reprezentanți ai factorilor direct implicați în gestionarea deșeurilor la nivel județean: primarii municipiilor, orașelor și comunelor din Zonele de colectare 1, 2 și 3 din județ, reprezentanți ai ADI – SIGD Hunedoara și ai Consiliului Județean Hunedoara.

Am reunit la masa discuțiilor toți factorii direct implicați în această problemă stringentă și am creat mediul propice pentru ca fiecare primar să își facă opinia auzită. Au dat curs invitației mele primarii din Zonele de colectare 1, 2 și 3, reprezentanții ADI – SIGD Hunedoara, reprezentanții Gărzii de Mediu, cei ai Agenției pentru Protecția Mediului și ai Consiliului Județean Hunedoara. Demersul acesta este unul firesc și vine în întâmpinarea primarilor hunedoreni. Inițiativa trebuie privită pragmatic și mai puțin politic. Deciziile care se vor lua în imediata perioadă vor impacta calitatea vieții cetățenilor. Doar punându-ne la masa discuțiilor putem găsi formulele comun agreate pentru a devansa această situație. Această întâlnire are loc în urma numeroaselor discuții pe care le-am purtat cu cetățenii din mai multe localități, cetățeni care mi-au semnalat mai multe probleme pe tema colectării deșeurilor. Chiar mai mult, în urma discuțiilor purtate cu primarii, am realizat că aceștia nu sunt informați adecvat, iar acest fapt se datorează comunicării deficitare între părțile implicate. Astfel, vreau să scot în evidență că întâlnirea a fost una dedicată informării corecte a primarilor despre situația curentă. Mă preocupă această situație de interes public și voi face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini instituțiile din această structură să lucreze eficient împreună. Mesajul meu este unul foarte clar: decizia care va fi luată în forul reunit al ADI Deșeuri trebuie să satisfacă nevoile fiecărui membru din asociație și să fie cât mai reprezentativă pentru cetățeni. Această asociație este formată din U.A.T-urile hunedorene, iar deciziile care se vor lua trebuie să reprezinte doleanțele cetățenilor, reflectate în votul primarilor, și nu în decizii care lasă loc de interpretări și întrebări. Fiți convinși că primarii și-au făcut datoria! Au stat de vorbă cu cetățenii, iar în baza problemelor identificate în teritoriu își vor exprima ca atare voința în forul decizional. Astăzi, și-au exprimat public atât întrebările la care nu aveau răspuns, cât și pozițiile pe care le vor adopta pentru binele comunității lor”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.