Sectorul zootehnic primește mai puțini bani decât cel vegetal în Planul Național Strategic al Ministrului Agriculturii. Cum explică ministrul Daea

61

Planul Național Strategic, realizat de Ministerul Agriculturii și aprobat de Comisia Europeană în decembrie 2022 pare să încline balanța în favoarea sectorului vegetal și să-l dezavantajeze pe cel zootehnic.

În județul Hunedoara, unde agricultura este dezvoltată preponderent pe ramura zootehnică, acest lucru ar crea dezavantaje majore față de alte zone agricole din țară, pentru că finanțarea care poate fi accesată de fermieri este net inferioară.

Practic, arată crescătorii de animale, în Planul național Strategic s-au alocat doar 234 de milioane de euro pentru zootehnie, în timp ce suma la vegetal suma este de 673 de milioane euro. Iar acest lucru se întâmplă în condițiile în care deficitul pe balanța comercială pe produse agroalimentare a atins un record absolut în 2022.

Prezent în județul Hunedoara, ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține că ar mai veni niște fonduri spre zootehnie și suma finală va fi mai mare.

”Pe de o parte sujnt banii pentru investiții în sectorul zootehnic și în sectorul vegetal, iar restul este pe bunăstare, care înseamnă vreo 736 de milioane de euro”, a declarat la Deva ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Practic, în acest Plan Naţional Strategic (PNS) 2023-2027 sunt introduse și o serie de măsuri de sprijin de “bunăstare pentru animale”, care se referă în principal la condițiile în care sutn crescute acestea.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat, în luna decembrie, “Caravana Cunoaşterii”, o acţiune de prezentare la nivel naţional a Planului Naţional Strategic 2023-2027. Astăzi, Caravanas-a aflat la Deva, unde ministrul și oficialii din județul Hunedoara s-au întâlnit cu autorități locale, fermieri, consultanți și membri ai asociațiilor agricole din județul Hunedoara.

Carmen PREDA