Au fost discuții aprinse la ședința Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare Deșeuri Hunedoara (ADI Deșeuri), la care au participat 57 de primari. Edilii au votat întoarcerea la sistemul tip tarif și nu taxă, acest lucru urmând să se întâmple pe viitorul contract ce urmează să fie scos la licitație. Cel puțin interesant este că primarii au trebuit să se lupte cu directorul ADI Deșeuri, Dan Stoian, pentru binele cetățeanului și nu pentru cel al operatorului de deșeuri în favoarea căruia pare să încline balanța Stoian!

Mai întâi, Stoian a susținut că nu există cvorum și că la ședința Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare Deșeuri Hunedoara (ADI Deșeuri) ar trebui să fie prezenți toți primarii pentru ca ședința să fie legal întrunită. Greșit, au replicat primarii! Este nevoie de 2/3, conform Statutului Asociației. După parlamentări și după ce s-a consultat cu juriștii, directorul ADI Deșeuri a admis că primari au dreptate, iar Adunarea Generală se poate desfășura. Perfect legal!
Au fost 5 puncte pe ordinea de zi, dar discuții aprinse au fost în momentul în care s-a ajuns la punctul 2, privind stabilirea tarifului la licitația ce urmează să aibă loc pentru atribuirea serviciului de salubritate pentru zonele 1,2 și 3. Directorul ADI Deșeuri, Dan Stoian, susținea un tarif maximal, de 22 de lei pentru orașe, respectiv 10 lei la comune. Mult mai mare decât cel care se plătește acum. Cei 57 de edili prezenți la discuții au fost vehemenți și au respins propunerea, cu toată argumentația lui Stoian care spunea că la licitație se vor prezenta mai multe firme și se va ajunge la scăderea tarifului. Până la urmă, cine garantează lupta în licitație sau faptul că un operator își va permite să scadă cu zeci de procente tariful propus, astfel încât sumele plătite să fie suportabile pentru oameni?
Schimbarea sistemului de tarifare, de la taxă la tarif, s-a aflat pe ordinea de zi. Dar la Diverse! Cei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare Deșeuri Hunedoara (ADI Deșeuri) nu au găsit oportun să pună un punct distinct de discuții pentru acest capitol extrem de important. Nu a fost însă un impediment, pentru că edilii prezenți la ședință au luat taurul de coarne și au votat pentru trecerea de la taxa instituită acum, la tarif, așa cum era până al intrarea celor de la Supercomul lui Ionel Ciuclea în ecuația deșeurilor pentru această parte a județului. Practic, primarii scapă de statutul de ”casieri” pentru operator, pentru că în această situație firma care colectează deșeurile încheie contractele cu beneficiarii serviciilor. Au anunțat ferm că nu se transformă nici în ”contabili” în momentul în care Dan Stoian a avansat propunerea ca, pentru persoanele care nu încheie contract primăria să instituie o taxă specială calculată la tonă, nu la persoană. Cum se cântărește gunoiul care rămâne neplătit și cine stabilește diferența între ce s-a achitat deja de către societățile comerciale și populație și ce mai rămâne de plată?
Pe de altă parte, primarii au votat și împotriva majorării taxei de depozitare a deșeurilor la deponeul ecologic de la Bârcea, în condițiile în care pentru operator taxa a fost diminuată. În paranteză fie spus, și CMID este operat tot de cei de la Supercom, firma care la această oră colectează deșeurile în întreg județul Hunedoara.
Cât privește unificarea celor trei zone într-una singură la licitația ce urmează să fie organizată, primarii spun, la fel, că nu pot fi de acord. Acest lucru ar însemna limitarea participanților în condițiile în care, dacă nu va fi împărțit în loturi, contractul ar putea fi câștigat doar de o firmă mare, capabilă să acopere o arie atât de extinsă, limitând posibilitatea altor operatori de a se înscrie în cursă și, până la urmă, de a opera într-una dintre cele trei zone.
După modul în care s-a desfășurat ședința, o parte a primarilor sunt de părere că actualul director general al ADI Deșeuri, Dan Stoian, nu ar acționa în favoarea UAT-urilor, entități care formează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, ci pare să încline balanța în favoarea operatorului! Lucru care, dacă se adeverește, nu este nici moral, dar nici normal!
Carmen PREDA