Proiectul de investiții pentru conducta de gaze de la Mintia, declarat de interes național prin Hotărâre de Guvern

190

Proiectul de investiții care vizează conducta ce va alimenta cu gaze naturale Termocentrala Mintia a fost declarat, astăzi, de interes național prin Hotărâre de Guvern.

Aflată în conservare încă din anul 2021 în lipsa investițiilor prin care să poată îndeplini condițiile europene de mediu, Termocentrala Mintia a fost cumpărată la finele anului trecut de Mass Global Energy Rom SRL din cadrul Mass Group Holding, iar aici urmează să fie făcute investiții de peste un miliard de euro.

”Guvernul României, condus de Premierul PNL Nicolae Ionel Ciucă, a adoptat astăzi Hotărârea prin care proiectul de investiții “Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia” a fost declarat proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale. Alimentarea cu gaze naturale a Termocentralei Mintia va contribui la creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică, precum și la asigurarea echilibrării sistemului energetic național. Prin realizarea acestei conducte se va asigura alimentarea cu gaze naturale a Termocentralei Mintia pentru funcționarea la capacitatea solicitată de către SC Mass Global Energy Rom S.R.L, investitorul care a cumpărat unitatea economică aflată în conservare încă din vara anului 2021, în lipsa investițiilor necesare pentru a putea respecta prevederile europene de mediu”, a anunțat astăzi deputatul PNL de Hunedoara Vetuța Stănescu.

Ministerul Energiei este desemnat, în baza legislației naționale, drept autoritate competentă responsabilă de facilitarea și coordonarea procedurii de autorizare pentru acest proiect.

”Declararea proiectului de importanță națională vine în contextul noii abordări guvernamentale ale realităților economice, sociale și de mediu la nivel mondial, european și național, de reproiectare a priorităților pe termen mediu și lung, astfel încât să permită ameliorarea sărăciei, combaterea inegalităților, tot mai evidente între zonele țării. Pentru urgența realizării proiectului și pentru asigurarea celerității procesului de autorizare a execuției acestei investiții este necesară încadrarea proiectului în categoria proiectelor de importanță națională în domeniul gazelor naturale, astfel cum sunt definite de prevederile art. 2 alin.(1) lit. m) din Legea nr.185/2016 privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanță națională în domeniul gazelor naturale”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern.

Potrivit oficialilor guvernamentali, modernizarea termocentrala de la Mintia are un rol important în sistemul energetic național deoarece: echilibrează balanța de energie electrica din centrul și vestul țării; este un punct important de interconexiune cu sistemul vest european UCTE; particip la reglarea parametrilor de funcționare ai sistemului energetic național; reducerea emisiilor și susținerea producerii de energie din surse regenerabile; posibilitatea echilibrării sistemului energetic național prin realizarea investiției de la Mintia; creșterea investițiilor în industrie.

Prin realizarea acestei conducte se va asigura alimentarea cu gaze naturale a Termocentralei de la Mintia pentru funcționarea la capacitatea solicitată de către SC Mass Global Energy Rom S.R.L.

”Industrializarea durabilă a României are nevoie de o industrie cu impact minim asupra mediului pentru atenuarea schimbărilor climatice, adresând provocări precum reducerea emisiilor industriale de gaze cu efect de seră, eficiența energetică și a utilizării resurselor prin tehnologii mai curate, abordări industriale ecologice și programe de sensibilizare sporită privind mediul. O industrie competitivă și durabilă joacă un rol esențial în accelerarea creșterii economice, reducerea sărăciei prin activități productive și atingerea tuturor obiectivelor de dezvoltare durabilă prevăzute în Agenda 2030 la nivel de țară ”, a subliniat în acest context Ministerul Energiei.

Carmen PREDA