Situația ipotecii de la Termocentrala Paroșeni s-a rezolvat! Poate începe darea în plată a activelor, pentru funcționarea noii companii energetice hunedorene

538

Administratorii Complexului Energetic Hunedoara au reușit să deblocheze situația ipotecii puse pe unele active ale Termocentralei Paroșeni de firma franceză care a realizat instalația de desulfurare. Era un rest de plată pentru această lucrare, iar CEH avea banii necesari, dar nu a găsit nicio cale de comunicare amiabilă cu reprezentanții societății în cauză, aflată în faliment.

Un proces este cel care a rezolvat problema ipotecii puse pe instalația de desulfurare de cei de la CNIM Paris.

”Noi am achitat integral creanța garantată pe care o aveam, de aproximativ 14 milioane de lei. Am făcut o procedură prin executorul judecătoresc, prevăzută de Codul Civil și urmează ca executorul să dea o încheiere prin care Complexul Energetic Hunedoara este eliberat de această datorie. În baza încheierii executorului se poate radia garanția constituită în favoarea societății franceze”, a explicat Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvență SPRL, administratorul judiciar al Societății Complexul Energetic Hunedoara SA.

Practic, prin această radiere firma franceză sau reprezentanții ei nu mai pot să formuleze nicio opoziție.

”Procedura a fost puțin îngreunată pentru că, între timp, CNIM Group SA Paris a intrat în procedură de faliment. Societatea este reprezentată acum de lichidatori judiciari, care au fost greu de abordat, nu au răspuns. Ne-am și judecat cu ei, i-a citat instanța, nu au răspuns nici la solicitările instanței, nici ale executorului judecătoresc, deși primesc corespondența. Iar legea ne dă posibilitatea aceasta ca, dacă creditorul nu comunică, nu ne răspunde, suma să fie consemnată la CEC. S-a consemnat suma la CEC Bank SA, iar acolo este la dispoziția CNIM”, a mai spus Emil Gros.

În acest fel, Complexul Energetic Hunedoara este degrevat de toată această situație financiară care împiedica funcționarea noii societăți și asta din cauză că o condiție prevăzută de Ordonanța 60 privind darea în plată ca bunurile să fie libere de sarcini.
Noua companie, Complexul Energetic Valea Jiului, s-a înființat încă din noiembrie 2022, dar activele nu au putut fi transferate tocmai din cauza acestui blocaj generat de ipoteca pusă de CNIM pe bunurile Termocentralei Paroșeni.

Întâlnire cu președintele ANAF

Astazi, la Ministerul Finantelor, reprezentanții CEH s-au întâlnit cu președintele ANAF, Lucian Heiuș, în cadrul căreia s-a discutat despre noua societate.

”Împreună cu administratorul judiciar, domnul Emil Gros, și colegii de la Sindicatul Muntele, am abordat subiectul dării în plată a activelor CEH, am trecut în revistă etapele rămase de parcurs pana la formarea noii societăți și continuarea activității în perioada următoare”, a precizat administratorul special al CEH, Cristian Roșu.

Carmen PREDA