Circumstanțe agravante în dosarul în care fostul senator Haralambie Vochițoiu are calitatea de suspect

487

Mai multe persoane, inclusiv fostul senator de Hunedoara Haralambie Vochițoiu, s-au aflat marți la sediul DNA Alba Iulia, în calitate de suspecți într-un dosar care vizează posibile fapte în legătură directă cu infracţiunile de corupţie. Dacă ”lotul Vochițoiu” se aștepta la o încetare a urmăririi penale, pe motiv de intervenție a termenului de prescripție a faptelor, procurorul de caz i-a anunțat că s-a schimbat încadrarea juridică.

Practic ar fi intervenit ”circumstanțe agravante”, care prelungesc termenul de prescripție a răspunderii penale la 10 ani. Ca atare, cercetarea suspecților din acest dosar în care s-au calculat, potrivit informațiilor noastre, prejudicii de multe zeci de milioane de lei (mulți profesori și colaboratori angajați fiind buni de plată, alături de Vochițoiu dacă se ajunge la o sentință defavorabilă!), merge mai departe.

De precizat că, în 2015, DNA anunța că „se efectuează acte de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire ori prezentare de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Faptele ar fi fost comise prin intermediul uneia dintre societăţile conduse de fostul senator Haralambie Vochiţoiu, Euro Jobs Petroşani. Vochiţoiu a condus direct societatea până după alegerile din 2012, când, prin redistribuire, a ajuns în Parlament. Firmele coordonate de Haralambie Vochiţoiu au derulat proiecte cu fonduri europene, atât ca solicitanţi cât şi ca parteneri în valoare de câteva milioane de euro.

Cercetarea nu a fost închisă și, la un moment dat, dosarul părea să fi rămas ”într-un sertar”. În toamna lui 2021, însă, DNA a reluat cercetările în ceea ce îl privește pe Haralambie Vochițoiu și la acel moment a schimbat încadrarea juridică și a extins verificările asupra mai multor persoane, sub suspiciunea comiterii infracțiunilor prevăzute de art 18 al. 1 din legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, respectiv ”Infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie”.

Dosarul se află în lucru la DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Între timp, în înscrisurile oficiale, Haralambie Vochițoiu s-a retras din firmele pe care le conducea și încearcă să acrediteze ideea că este doar ”consultant” sau chiar ”consultant pro – bono” ori simplu partener pe proiecte.

Numele fostului senator hunedorean mai este vehiculat într-un dosar penal care vizează posibile infracțiuni de înșelăciune, complicitate la însușire fără drept a operei unui autor și prezentarea ca o creație intelectuală proprie și reproducere fără drept a operelor, precum și comercializarea acestora. Deși a refuzat să facă vreo declarație, ca să nu se ”autoacuze”, și în acest caz instrumentat de Poliția Petroșani ancheta penală merge înainte și continuă audierile martorilor.

Carmen PREDA