Locuințele cu risc seismic mare nu vor mai putea fi închiriate! Este și cazul blocurilor de colonie din Aninoasa

151

Locuințele cu risc seismic mare, cum sunt blocurile vechi de peste un secol din Aninoasa, nu vor mai putea fi închiriate până la finalizarea lucrărilor de consolidare.

Proiectul care modifică Legea 212 din 2022 a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării. Ptroiectul prevede că imobilele cu risc la cutremur nu mai pot fi închiriate sau date în comodat.

Potrivit documentului, sunt vizate clădirile „cu destinația de locuință (…) încadrate prin raport de expertiză” în categoria celor ce riscă să se prăbușească integral sau parțial în caz de cutremur. De asemenea, nu mai sunt permise activitățile economice sau organizarea de evenimente în respectivele clădiri.

”Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente”, prevede proiectul legislativ

Adoptarea acestei modificări legale rezolvă de la sine problema locatarilor din cele 11 blocuri de colonie din Aninoasa care trebuie evacuate de urgență din cauza riscului major de prăbușire. Vechi de peste un secol, clădirile nu mai prezintă siguranță. Circa 85% dintre locatari sunt chiriași la Primărie.

”În contextul actual, luând în considerare faptul că dreptul la viață este vădit superior dreptului de proprietate, este strict necesară adoptarea modificărilor prezentate anterior, în vederea demarării cu celeritate a proiectării și execuției lucrărilor de consolidare la cât mai multe clădiri cu destinația principală de locuință”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege.

Joi seara în Aninoasa au ajuns primele două containere modulare din cele aproximativ 170 necesare pentru strămutarea parțială a oamenilor, însă deocamdată nu începe evacuarea locatarilor, au transmis reprezentanții ISU Hunedoara. Mulți oameni au semnat că refuză să se mute.

Carmen PREDA