Firma ”de partid” abonată la contractele cu Spitalul Vulcan. Prosperitate în doi ani de mandat ai echipei Merișanu

2397

Preluarea Primăriei Municipiului Vulcan, instituție care are în subordine directă și Spitalul Munciipal Vulcan, de către Cristian Merișanu (ProRomânia, dar apropiat în ultima perioadă de PSD), a dat aripi unei firme locale, ai căror indicatori financiari au crescut ca Făt Frumos. Curba financiară este ascendentă și dacă vorbim despre cifra de afaceri, dar și despre profit. O firmă care a devenit, aproape peste noapte, un partener de încredere al Spitalului Municipal Vulcan, care îi atribuie contract după contract. Prin încredințare directă. Să fie doar o coincidență?

Polgar Succes Production SRL a fost înființată în 2018, avându-l ca asociat unic și administrator unic pe Polgar Alexandru Tiberiu (revenim imediat la el!). Sediul fiscal este în Vulcan, pe str. Nicolae Titulescu. Mai are 4 puncte de lucru declarate în Lupeni, dintre care două expirate deja. În 2019, Polgar Succes Production SRL raporta o cifră de afaceri, conform documentelor contabile, de 56.499 lei. În 2020, după alegerile locale, cifra de afaceri crescuse la 198.493 de lei, pentru ca un an mai târziu, în 2021 adică, să ajungă la 542.290 lei. Și profitul societății este în creștere, de la 4.338 lei în 2019, la 27.514 lei în 2021. Pentru 2022 nu avem încă o raportare publică.

Așadar, așa cum scriam anterior, societatea este reprezentată de Polgar Alexandru Tiberiu, pe care îl regăsim și pe afișul electoral al actualului primar Cristian Merișanu, alături de actualul director al Spitalului Municipal Vulcan, George Bălțatu. Și nu doar pe afișul acela cu ”Rămânem oameni”, ci și pe lista de consilieri depusă la Autoritatea Electorală.

Am introdus în ecuație Spitalul Municipal Vulcan, pentru că și de aici pare să i se tragă ”bunăstarea”. Din anul 2021 devine un partener de încredere al instituției medicale din Vulcan, aflată sub oblăduirea Primăriei Municipiului Vulcan și condusă de George Bălțatu, aflat și el pe același afiș electoral al actualului primar Cristian Merișanu, cel care l-a și desemnat de fapt pentru această funcție.

Câștigă contract după contract. Toate prin încredințare directă. Fasole, mazăre, dulceață, pâine, cozonac, biscuiți, pateu, frunze de dafin, margarină, făină de grâu și de porumb, cimbru, brânză topită, margarină și câte și mai câte. Toate încadrate, e drept, în limita legală a încredințărilor directe. Nu facem un contract mare, facem mai multe și mai mici. Probabil așa au gândit artizanii acestei încrengături comerciale, în condițiile în care, într-o singură zi, respectiv în 2 noiembrie 2022, a avut vreo 30 de oferte de furnizare de produse alimentare, toate acceptate de contractantul Spitalul Municipal Vulcan.

Interesant este că unele produse sunt furnizate la prețuri duble față de oferta de pe piață, fără ca acest lucru să îi deranjeze pe cei din conducerea unității sanitare sau a administrației publice.

Manager – șef Serviciu Achiziții Publice: 50 – 50%!

L-am întrebat pe managerul Spitalului din Vulcan, George Bălțatu, care este ecuația prin care a ajuns să lucreze atât de bine cu societatea în cauză, care a devenit un partener de încredere. Dacă a contat, poate, și faptul că se cunoșteau anterior, pe linie personală sau politică. Dacă firma în cauză i-a fost recomandată…

Inițial Bălțatu a răspuns că nu știe ce se întâmplă la Achiziții, că nu el se ocupă, chiar dacă, în calitate de manager, contrasemnează documentele. Ne-a promis că revine după ce se interesează la Compartimentul Achiziții – în paranteză fie spus, compartiment condus de dna Dorina Băncilă, cu care împarte locuința. 50 – 50%. Casă, spune el. Apartament scrie în declarația de avere…

A revenit și explicat că respectă Legea Achizițiilor Publice, în ceea ce privește plafonul, și că sumele nu sunt mari.

Iată ce a răspuns George Bălțatu, managerul Spitalului Municipal Vulcan, la întrebările noastre:

”Nici nu știu sincer cine este administrator la firma aceasta… Avem făcută o achiziție la trei luni de la această firmă. Comenzile se fac săptămânal. Dacă o să vă uitați (în 2 noiembrie, când sunt cca 30 de încredințări directe – n.r.) am cumpărat fiecare produs. (…)Mie legea îmi spune că până în 70.000 de lei autoritatea contractantă poate merge pe încredințarea directă. Nu știu să vă spun dacă s-au mai solicitat și alte oferte. S-a făcut studiu de piață, ca la orice achiziție. Eu știu că sunt și mai ieftine (n.r. prețurile la unele produse), dar întrebați acei furnizori dacă mențin prețurile 3 luni de zile și dacă mi le livrează săptămânal și dacă îmi acceptă plata la 60 de zile”, a precizat Bălțatu.

L-am întrebat dacă a contat faptul că se cunosc la nivel personal și politic, împărțind chiar și afiș electoral.

”Spitalul Municipal Vulcan mai cumpără de la firme din Vulcan. Acuma, e destul de greu de crezut că nu ne cunoaștem toți cu toți. I-am văzut poza pe afiș, într-adevăr. Dar dacă a fost un afiș n-ar mai trebui să cumpere nimeni? (…) repet. Nu eu fac achizițiile de alimente. E un întreg serviciu de achiziții publice, în care lucrează vreo 5 oameni (n.r. condus, așa cum spuneam de doamna cu care managerul împarte în proporție de 50 – 50% contractul de locuință!).Din dumneaei (n.r. șefa serviciului) nu face achizițiile acestea. Ea se ocupă de achizițiile mari. Sunt ceilalți oameni care lucrează acolo”, a răspuns managerul spitalului.

L-am sunat și pe primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu. Nu a răspuns la telefon, în ciuda insistențelor noastre. Nu aveam oricum nicio așteptare.

Carmen PREDA